вторник, 13 април 2021 г.

Румънци масово анулират резервации по Северното Черноморие

 

Масово анулиране на резервации на румънски туристи по Северното Черноморие. В курортен комплекс "Св. св. Константин и Елена" хотелите са отворени, но празни, съобщава bgonair.bg.

Хетелиерът Атанас Карагеоргиев казва, че и тази пролет е очаквал първите румънски туристи, но за втора поредна година те липсват. Няма и ясни правила за влизане на чуждестранните гости у нас, казва Карагеоргиев:

"Имаше много резервации, но тази сутрин управителката ми каза, че абсолютно всичко е отменено", заяви хотелиерът Атанас Карагеоргиев.

От бранша искат спешни мерки за спасяване на туристическия сезон, една от които е отпадане на PCR-теста за чужденците или замяната му с антигенен.

От туристическия бранш съобщават за масови откази на резервациите от румънски фирми за Великденските празници и отмяна на полетите. Причината са точно неясните правила. Друг фактор е оскъдната маркетингова кампания на ключови за България пазари.

"За да се случи това, министърът да отиде до Румъния да подаде сигнал, гръмко и ясно да каже: Ние сме готови да посрещнем гостите, ето какво предлагаме", заяви председателят на Варненска туристическа камара Илин Димитров.

От бранша настояват и за масова ваксинация в сферата на туризма. Това лято заетите ще са не повече от 130 хиляди. Традиционно пазарите, с които България работи, са Румъния, Германия, Великобритания и Израел.

Ако се договорят зелени коридори, надежда за спасяването на летния туристически сезон има. Иначе липсата на перспектива ще повлече вълна от фалити до края на годината.

Новините от днес и със задна дата