вторник, 13 април 2021 г.

Истината за смъртността и ковид в България

 Коронавирус: новите симптоми и четирите фази на заболяването | Новини и  анализи по международни теми | DW | 09.04.2020

„При всички положения ковид се отразява на всички демографски събития, както и на целия ни живот, включително и на смъртността. През последните 10 години умират между 108 000 и 110 000 души годишно, а миналата година са 124 000. В историята е имало подобни числа.

През 1918 г. след Първата световна война сме загубили 151 000 души. След Балканските войни - 121 000. Това са най-големите числа в цялата ни демографска история”, коментира в студиото на „Здравей, България” по NOVA Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика” в НСИ.  

„Като цяло смъртността в България наистина е висока. Ковид допринесе за задълбочаване на това. Ако видите данните от миналата година по седмици, високата смъртност следва вълните на ковид. През миналата година имаше седмици, в които умираха по над 4 500 души, което е изключително висок показател”.

Костова посочи, че през тези седмици са умирали по 32 на всеки хиляда българи, като подобно съотношение е имало по време и след Първата световна война.

„Тази пролет пак имаме повишаване на общата смъртност, въпреки че не сме достигнали такова число както през ноември миналата година”.

„Всичко това означава, че освен тези 7 500 починали от ковид, според Националния информационен портал, има още хора, които или не са получили адекватна помощ, или са умрели по някаква друга причина”, отчете Костова.

„Раждаемостта е ниска през последните години. Ковид се отразява и на раждаемостта и засилва негативните тенденции. Хората от страх и притеснение отлагат раждания”, заяви Костова.

„Всяка година намаляват бебетата. От 1990 г. ние имаме отрицателен естествен прираст, тоест раждаемостта не може да компенсира смъртността. Имахме един период между 2003 г. и 2008 г., когато страната беше в икономически подем – демографските събития следват икономическите, тогава имаше увеличение на раждаемостта, но оттогава новородените постоянно намаляват”, посочи Костова. „Българчета се раждат, но основно в чужбина”.

През миналата година населението на България е намаляло с 34 934 души, като този спад се дължи изцяло на отрицателния естествен прираст.

Най-бързо обезлюдяващите се градове са Видин, Враца, Монтана, Габрово и Кърджали. Там смъртността е изключително висока. За първи път от години и населението на София е намаляло.

„Това се дължи изцяло на вътрешната миграция през март и април миналата година. Много хора смениха настоящия си адрес заради КПП-тата. Затова имаме увеличение на населението в селата”, добави Костова.

Новините от днес и със задна дата