вторник, 13 април 2021 г.

Ваксина- повторно заразяване с ковид и странични ефекти

 Какво трябва да се знае за ваксините срещу ковид

САЩ бяха регистрирани случаи на заразяване ковид-19 след ваксинация с ваксината на "Джонсън и Джонсън".

Франсиско Косме, живеещ в Едисън, Ню Джърси, е в критично състояние в болница с положителен тест за коронавирус и пневмония, месец след като е ваксиниран с препарата.

За разлика от останалите, одобрени от Световната здравна организация ваксини срещу ковид-19, тази на "Джонсън и Джонсън" се прилага еднократно.

При клиничните проучвания тя показа ефективност от 72%. Но в последния доклад на Центровете за контрол на заболяванията в САЩ ефективността на ваксинната е ревизирана надолу до 66,3%.

Косме е ваксиниран в началото на март, разказа дъщеря му. В началото на април обаче се почувствал зле и започнал да кашля. Тестът му за коронавирус бил положителен. Няколко дни по-късно той започнал да изпитва затруднения с дишането и го приели в болница.

Ваксината на "Джонсън и Джонсън" беше одобрена за употреба в САЩ в края на февруари тази година. Оттогава има редица съобщения за странични ефекти като припадъци, гадене и световъртеж, както и възможни тромбози.

Това е векторна ДНК ваксина, използваща като вектор обвивката от човешки аденовирус, причиняващ настинка.

Този тип ваксини действат, като заместват част от ДНК на човешки клетки и карат последните да започнат да произвеждат протеина на шипа на коронавируса.

Но точно векторът е една от причините ДНК ваксините да показват по-ниска ефективност в сравнение с конкурентните им иРНК. Тъй като повечето хора вече са излагани на аденовируси - имат изграден имунитет. Съответно имунната реакция може да идентифицира и унищожи клетките, достигнати от ваксината, преди те да произведат протеина от шипа на коронавируса.

Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата съобщи за редки, но "сериозни" случаи на тромбози при ваксинирани с "Джонсън и Джонсън". Паралелно американската Администрация по храните и лекарствата също проучва безопасността на препарата.

Тя обяви в петък, че е "запозната със съобщенията в САЩ за сериозни тромбоемболични събития" и до момента "не е установила причинно-следствена връзка с ваксинацията", но продължава разследването и ще "информира за потенциалната необходимост от регулаторни действия".

Днес от Центровете за контрол на заболяванията и Администрацията по храните и лекарствата обявиха, че ще преустановят ваксинирането с препарата на "Джонсън и Джонсън", докато трае проучването, дали той води до тромбози.

Новините от днес и със задна дата