вторник, 6 април 2021 г.

Проф. Киров: У нас конституционната процедура за формиране на правителство е ускорена

  

                                        Снимка: bTV

Според чл. 75 от Конституцията новото Народно събрание трябва да се свика в едномесечен срок, тоест - до 4 май. То се свиква от президента на републиката, а ако той не направи това, може и по искане на една пета от депутатите.

Веднъж свикан, парламентът избира ръководство и се определят парламентарните групи. Най-голямата от тях получава първия мандат за съставяне на кабинет.

Ако не го направи в едноседмичен срок, мандатът отива при втората по големина. Ако и тя не успее, трета група по избор на президента получава мандата.

"Връчването на първия мандат се предхожда от политически консултации с парламентарните групи в Народното събрание. Консултациите могат да продължат различно. Мисля, че всичко ще приключи в рамките на месец и половина", коментира в "Тази сутрин" по bTV проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право.

"Президентът би могъл между връчването на тези три мандата да проведе допълнително консултации и няма определени срокове за това в Конституцията. Процедурата е гъвкава, но в правото има едно такова понятие разумен срок. Самата процедура за формиране на правителство по нашата Конституция е доста ускорена. Конституционният законодател не допуска голям вакуум в продължение а 6-7 месеца", обясни проф. Пламен Киров.

По отношение на експертния кабинет той каза, че той също е политически, защото трябва да има политическа воля, за да бъде излъчен такъв.

"Практикува се в други европейски държави, не е изключение. Като гледам какво е разположението на политическите сили, които буквално не си говорят една с друга, трудно би могло да се допусне, че ще се излъчи точно такъв кабинет", смята проф. Киров.

Той не допуска хипотезата, при която нито една политическа сила да не излъчи правителство и премиер.

Пред Нова телевизия проф. Киров заяви, че е възможно да се сформира правителство, дори при толкова шарен парламент. Той обаче уточни, че Конституцията се изменя трудно при толкова шарен парламент. "Трябва да се стига до някакъв консенсус. Когато се променя основният закон, въпросът с мнозинствата стои доста сложно", каза бившият конституционен съдия.

Новините от днес и със задна дата