неделя, 25 април 2021 г.

Загиналият автопилот е карал с любимия си номер

  

Загиналият пилот на планинското рали в Благоевград - Георги Георгиев, е карал с любимия си №35 в състезанието.

Това разкри неговият колега от автоклуб "АСК Грийн Фокс Моторспорт" Косю Йорданов, който е и близък приятел на Гецата.

Вчера Георгиев се заби в бетонна ограда около трасето, след като завърши тренировъчно каране и почина на място.

"Косе, не знам как е станало, но любимото ми число е 35 и точно то ми се е паднало", е написал Георгиев на Йорданов преди надпреварата.

На неговия Subaru Impreza най-вероятно спирачките са блокирали, но е възможно и на пилота да му е прилошало. Всички организатори на състезанието бяха повикани на разпит в полицията, предава "24 часа".

Автомобилни състезатели коментират, че от шест години са призовавали организаторите да преместят финала с още около 50 метра назад, като този въпрос е бил повдигнат и на брифинга преди началото на ралито.

"Мястото на трагедията е част от състезателно трасе. Дори след финиша трябва да има място за спиране. Питам защо не е обезопасено най-малко с три реда гуми, бали слама? Нямаше да се стигне до там", коментира пилот в състезанието.

Колегите на Георги Георгиев ще подемат кампания за събиране на средства за детето му.

"Сигурността е всичко това, за което пилотите се молят да бъде направено, за да оцелеят, не бива да бъде пренебрегвано. От това зависят животите им, тези на зрителите и всички официални лица по състезанията. Моля се, всички автомобилни състезания в България да бъдат подготвяни и организирани в съответствие с изискванията за безопасност на ФИА, за да се радваме на автомобилния спорт, а да не скърбим за близки приятели", написа пилотът Румен Дунев.

Последният смъртен случай в автомобилно състезание в България бе през 2017-а, когато почина Тодор Славов от Варна на рали "Твърдица".

Новините от днес и със задна дата