вторник, 20 април 2021 г.

Доц. Ангел Кунчев: Явно всички векторни ваксини имат проблема за възможни тромбози

  

Всички с нетърпение очаквахме първата ваксина, която ще върши работа само с една доза, но веднага след започването на употребата на "Джонсън и Джонсън", препаратът беше спрян в два щата, както и в някои страни. В България ваксината е на склад, но изчакваме решението на европейския регулатор, за да сме сигурни, че можем да я ползваме, заяви пред БНТ главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Явно всички векторни ваксини имат проблема, че е възможно получаването на тромбози след поставянето им, отбеляза доц. Кунчев, но изрично уточни, че "шансът да получите тромбоза след "АстраЗенека" е 100 пъти по-малък, отколкото да получите тромбоза след заразяване с коронавирус. Това, разбира се, не прави по-приемлив факта, че 3 или 4 на 1 милион могат да развият такава тромбоза, ако спадат към рисковата група - жени под 60 години, наднормено тегло, приемащи контрацептивни препарати, пушачи и т.н. или с някакъв тромботичен инцидент в миналото си".

Доц. Кунчев обясни, че точно това обстоятелство всява недоверие и нагнетява тежката атмосфера около ваксините.

Главният държавен здравен инспектор посочи, че у нас е взето решение, идентично с това в Германия, Франция, Финландия и Португалия, а именно, че с "АстраЗенека" е безопасно да се ваксинират всички, с изключение на жени под 60 години с риск от тромбози.

Той допълни, че ваксинираните с първа доза на "АстраЗенека" могат спокойно да си поставят и втората доза, тъй като няма съобщени странични реакции след втора доза. Ако обаче хората се страхуват да си поставят именно тази ваксина, могат да поискат рнк ваксина, като е важно да припомним, че това трябва да се направи след 12-седмичен период.

По думите му, няма доказателства колко ефективен ще бъде имунитетът при ваксиниране с две различни ваксини, но няма и никакви доказателства, че подобна ваксинация крие рискове. Доц. Кунчев изрази увереност, че необходимото за България покритие ще бъде постигнато само с "Пфайзер", но не е добре, че не можем да разчитаме и на другите ваксини.

Доставките на ваксини за страната в следващите два месеца ще са такива, че ако се създаде организация дневно да се правят по 50 000 дози, можем да достигнем колективен имунитет още през лятото.

По думите на доц. Кунчев, независимо от заповедта за разпускане на Националния оперативен щаб, участващите в него продължават да изпълняват ангажиментите си. Той каза, че се наблюдава спад на заразените и хоспитализираните, но мерките трябва да продължат като не пречат нито на здравето, нито на икономиката. Вероятно до края на седмицата ще бъде представен новият начин на допускане на граждани - и български, и чужди, в България с отпадане на карантината. Ще опишем за кои страни това важи, при какви условия и с какви доказателства.

В България ще се влиза с PCR- тест или със сертификат за ваксинация, подчерта в заключение доц. Кунчев.

Новините от днес и със задна дата