четвъртък, 1 април 2021 г.

Личен лекар алармира: В домашни условия се лекуват хора, които категорично са за болница

  

Лекарите от София област споделят за голям процент заболеваемост и проблеми с настаняването в болници на пациенти, които имат нужда от хоспитализация. Вчера дори спешните медици призоваха здравния министър да отмени заповедта си за разхлабване на мерките от днес, защото това е "гавра" с лекарите на първа линия и с живота на пациентите в тежко състояние. 

"Проблемът е същият, какъвто беше през ноември, даже може би малко по-голям. Налага се в домашни условия да се лекуват хора с дихателна недостатъчност и в тежко състояние, които категорично се нуждаят от болнично лечение", заяви в интервю за БНР д-р Виктория Чобанова - личен лекар и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

Тя съобщи и за още един проблем - ако всички, получили ваксина до момента се струпат в кабинетите на личните лекари за сертификат, те няма да могат да преглеждат пациентите, които и сега са много. По този повод Чобанова написа отворено писмо до Здравната каса, министър Ангелов и медиите, в което призова да не се пречи на общопрактикуващите лекари да лекуват болните. Един от засегнатите в писмото въпроси е сертификатът за ваксинация. Според нея по този начин една държавна структура - НЗОК, решава как юридически частни субекти могат да регулират дейност, която не касае договорните им отношения с тази структура.

Общопрактикуващите лекари в момента са на границата на изтощението, изтъкна Виктория Чобанова. Ако те трябва да издават документи на всички, които са ваксинирани, няма да могат да преглеждат болните, които така и така са много, посочи тя.

"Едно е да се издава документът в процеса на ваксинация, съвсем друго е да дойдат всички, които досега са ваксинирани при нас, за да си получат заветната хартийка, която, оказва се, няма да им свърши никаква работа за нищо."

Разнопосочните послания относно ваксините водят до разколебаване и отказ във вземането на решения за ваксиниране в момента, смята д-р Чобанова.

"Случиха се лошо нещата с "АстраЗенека". Оказа се, че има малко повече странични ефекти, отколкото очаквахме. По отношение на ваксинацията в България - все по-малко хора искат да се ваксинират с "АстраЗенека". Дори колеги споделят, че не могат да съберат 10 човека за отварянето на един флакон. Не можем да губим 8 дози заради това, че има двама записани."

Има ли разболели се след ваксиниране?

"Има боледуващи и след преболедуване, има и боледуващи и след ваксинация - повечето са след първа игла, но има и такива, които след втора доза ваксина се разболяват", каза д-р Чобанова.

Относно частичното разхлабване на мерките, сравнено от премиера с движението на ластик, д-р Виктория Чобанова коментира:

"За мен това е политическо решение. Ластиците са нещо много хубаво, когато сте във фитнеса и трябва да правите мускули."

Новините от днес и със задна дата