неделя, 11 април 2021 г.

Социално слаб мъж се оказа собственик на 57 фирми и дължи милиони

 

Разследване на Нова разкри, че фирмата собственик на 11 сайта за фалшиви новини - "Хаки Фиш" ЕООД, е собственост на социално слабия 58-годишен алкохолно зависим Николай Низол.

Пак по документи се оказва, че същият социално слаб човек притежава и други 56 фирми, чиято дейност е разнообразна - от заложна къща през архитектура, до хотелиерство. Разследването установява, че част от тези фирми нямат задължения и са работещи, но собствеността се води на социално слабия Николай Низол, и от създаването им са регистрирани на негово име, за да се прикрият истинските собственици подобно на фирмата със сайтовете за фалшиви новини. Други от фирмите обаче, водещи се на Николай Феодоров Низол, са му прехвърлени от предишни собственици и дължат на държавата данъци в размер на 22 млн. лв.

 Говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви, че "мъжът има 57 фирми". "В общи линии три са основните категории, които ние сме забелязали. Естествено, това което интересува НАП, са задължения към бюджета, укрити или дължими и невнесени данъци и осигурителни вноски. Има още две категории проблеми. Те са задължения към частни кредитори, към бизнес партньори и към банки. 

И третата голяма тема всъщност е определен вид дейност - да се прикрие действителния собственик. Преди тази схема беше национален спорт. Сега все пак има определени правни гаранции, защото в момента продажбите на фирми е под особен режим. Тоест, НАП минава оттам. В конкретно този случай справката на Агенцията по приходи сочи, че са изпратени пет уведомления до съответните прокуратури по отношение на евентуални престъпления против кредитори", обясни Росен Бъчвров.

Новините от днес и със задна дата