неделя, 11 април 2021 г.

"Ваксинираните да се пазят и да спазват мерките"

  

Ваксината срещу коронавирус не пази на 100%. Ваксинираните трябва да продължат да спазват мерките, защото вирусът продължава да се разпространява. Това заяви представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов в студиото на "Неделята на NOVA".

"Най-голямото преимущество на ваксините е, че те водят до по-леко изкарване на заболяването, ако се разболеем и почти нулева необходимост от хоспитализация. Но няма нещо, което може да ви гарантира, че няма да се разболеете никога", категоричен е специалистът.

Генералната теория е, че механизмът на вируса и пораженията от него по някакъв начин се екстраполират върху механизма на действие на самата ваксина. Самите симптоми, които се появяват след имунизация - главоболие, повишена температура и т.н., са присъщи и за заразените с COVID-19, поясни проф. Гетов.

По думите му хората, които са си поставили първа доза от векторна ваксина (такива са ваксините например на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън" - б.р.) и не са получили странични ефекти, трябва да си поставят и втора. "Рискът да се появи проблем след това е почти нулев", увери професорът.

"ЕМА (European Medicines Agency - б.р) заключи, че е налице вероятна връзка между ваксината на "АстраЗенека" и появата на тромбози. Поради което тази седмица е одобрена промяна в продуктовата информация на ваксината. Тя ще бъде налична на езиците на държавите членки в сряда", обясни специалистът.

Новините от днес и със задна дата