събота, 24 април 2021 г.

Захариева за Манолова: Не може да си присвояват силата на суверена, извинявайте много - 4%

  

Крайно време е да спрат да мислят за личния си PR. Никоя политическа партия не може да си присвоява силата на суверена, а това си позволяват те. Ние ще продължим като опозиция. Това заяви външният министър в оставка Екатерина Захариева пред bTV.

"Ще бъдем в опозиция, няма нищо ненормално в това - това е демокрацията. Засега не планираме напускане на парламента. Но този парламент очевидно ще бъде доста кратък", подчерта Захариева.

"Това, което се излъчва от тях и като цяло от парламента наистина не съм виждала и крайно време е те да престанат да мислят за личния си PR. Това, което се случи вчера, беше личен PR на г-жа Манолова. Това не беше желание да си свърши работата. Народните представители трябва да са пример за всички а не да злоупотребяват с положението си. Никоя политическа партия не може да си присвоява силата на суверена, а това си позволяват те. Извинявайте много - 4%", коментира Захариева.

Тя беше категорична, че ГЕРБ не се страхуват от "скелети в гардероба" при ревизията на управлението им.

Според Захариева мораториумът, който беше наложен върху сделки и назначения на кабинета в оставка, е в разрез с Конституцията.

По силата на закона и поради факта, че един от основните приоритети на бизнеса и на това правителство беше България да стане член на "клуба на богатите". Ние приехме специален закон в предишния парламент за публичните дружества неговите управителни съвети да се назначават след конкурс. Това са процедури, които се изпълняват по силата на този закон. Няма юрист, който да не е абсолютно убеден, че това решение за т. нар. "мораториум" е противоконституционно. Ние ще искаме тълкуване", обяви Захариева.

Министърът на външните работи в оставка заяви, че България ще гони руски дипломати, "в случай, когато имаме доказателства за извършване на незаконна дейност".

"Разбира се - ние ще реагираме всеки път", заяви утвърдително тя. Междувременно разкритикува президента Румен Радев, че той не е взел отношение по нито един от международните скандали, свързани с Русия.

"На никого не служим - ние защитаваме националния интерес на България. Това не е против някого. Да бъдат така добри, да спазват конвенциите и да се държат нормално в държавите, в които сме акредитирали техни дипломати", каза още Захариева по повод коментара на руския посланик у нас - Елеонора Митрофанова.

Новините от днес и със задна дата