вторник, 13 април 2021 г.

13 държави от ЕС, включително и България, са се споразумели за Covid паспортите

  

Тринадесет държави членки на Европейския съюз са постигнали съгласие по седем критерия, които ще бъдат необходими за прилагане на сертификати за ваксинирани срещу Covid-19 с туристическа цел, съобщават в понеделник австрийски медии, цитирани от БНР.

Австрийският министър на туризма Елизабет Кьостингер коментира т. н. "Зелени сертификати", посочвайки, че за европейския туризъм това е въпрос на оцеляване.

Тя добавя, че критериите сега са изпратени за преглед от Европейската комисия.

Според информацията планът е сертификатите за ваксинация да бъдат приложени до юни 2021 г., което да позволи свобода на пътуване за предстоящия летен сезон. Това е в съответствие с предишните планове на ЕС.

Австрийските медии посочват, че тринадесетте държави от ЕС, които са постигнали съгласие по тази инициатива са Австрия, България, Хърватия, Кипър, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Малта, Португалия, Словения, Испания.

В същото време се разбра, че от днес в ЕС започва разпределението на първите доставки от ваксината срещу covid на "Джонсън и Джонсън", съобщи говорител на Европейската комисия.

Той добави, че до края на юни в ЕС се очакват 55 милиона дози от тази ваксина. Говорителят отбеляза, че това е първата ваксина, допусната в ЕС, от която е достатъчно поставянето на една доза.

Новините от днес и със задна дата