сряда, 31 март 2021 г.

Математически модел: Пикът на третата Covid вълна у нас ще бъде седмица преди Великден

  

"Още в началото на март се виждаше, че вървим към пик и предвидихме три възможни сценария за развитие на пандемията. Един от тях към днешна дата е верен. За съжаление това е песимистичният сценарий, при който основното репродуктивно число се увеличава".

Това коментира пред БНР проф. Марусия Божкова, преподавател по статистика и вероятности в Математическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски".

Пикът ще бъде около 25 април, посочи проф. Божкова, като уточни, че прогнозата е според математическия модел, с който работи тя. Изчисленията са за около 200 починали от Covid-19 на ден.

Прогнозата ѝ се разминава с тази на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който преди дни прогнозира, че ще достигнем пика на третата пандемична вълна през тази или другата седмица.

По думите на проф. Божкова популацията, в която се разпространява епидемията, е много по-наситена и скритата заболеваемост, която обяснява нещата, дава тласък и ефектът от всички затваряния се отчита със закъснение.

Тя определи като политически решенията за разхлабване на мерките и даде пример и с Гърция, където заболеваемостта расте, а ограниченията се облекчават.

Краят на третата вълна е трудно да се прогнозира, подчерта тя и добави, че трябва да стане видим и ефектът от ваксинацията:

"По около 120 хиляди души на месец трябва да се ваксинират, ако искаме до края на 2021-ва да постигнем затихване на епидемията", добави проф. Божкова.

Новините от днес и със задна дата