сряда, 31 март 2021 г.

Нестандартна К-19 мярка: Раздават по 500 евро на всички германци, за да харчат повече

 Нестандартна К-19 мярка: Раздават по 500 евро на всички германци, за да харчат на поразия  

Съюзът на германските търговци на дребно настоява всеки гражданин на страната да получи ваучер за покупки на стойност 500 евро – и така да се даде импулс на вътрешната търговия на дребно, пише "Дойче веле". 

Шефът на съюза Щефан Гент предлага тези пари да бъдат предоставени на работещите като добавки към заплатата, а пенсионерите да ги получат чрез пенсионните каси. Безработните на социални помощи биха могли да вземат парите през бюрата по труда, а хората със свободни професии и самостоятелните предприемачи – във вид на еднократна помощ.

Инициативата следва американския пример: правителството във Вашингтон раздаде чекове на стойност 1400 долара на всички американци с годишен доход под 80 000 долара. Част от парите се очаква да задвижат потреблението, което е най-важната опора на американската икономика.

Германците държат 1,73 трилиона евро "под дюшека"

Важно е да се знае още нещо. Причина за застоя на потреблението в Германия е не толкова липсата на средства, колкото несигурността, предизвикана от пандемията. Хората просто се боят от неизвестността в бъдеще и от загубата на работното място, поради което трупат пари в брой. И вече държат в сметките си много повече пари „за черни дни", отколкото преди кризата с коронавируса.


По данни на федералната емисионна банка Бундесбанк, за една година между януари 2020-а и януари 2021-а частните вложения са се увеличили със 182 милиарда евро и са достигнали 1,73 трилиона. Предполага се дори, че тенденцията ще продължи до средата на годината. А тъй като банките почти не дават лихви, много германци предпочитат да съхраняват парите си вкъщи – „под дюшека" или в домашния трезор.

100 милиарда евро свръхспестявания - харчете ги!

Хората не харчат не само поради страхове – просто и пазаруването вече стана трудно. Експертите наричат това „изблик на принудителна спестовност". То е ясно: през последните месеци германците нямаха много възможности да харчат, ваканционните пътувания почти замряха, а и големите поръчки бяха затруднени – например поради недостига на контейнери, който продължава да създава проблеми с доставките от Далечния изток.

Междувременно вече може да се говори буквално за застой в потреблението. Институтът за икономически проучвания Ifo изчислява, че в момента свръхспестяванията възлизат на 100 милиарда евро. Щом кризата поотмине, гражданите ще започнат отново да харчат парите си, но не е ясно колко широко ще развържат кесиите си. Икономистът Кристиан Нау не очаква потреблението да се изстреля в Космоса.

Излишните банкомати

През пролетта на 2020-а година започна трескаво теглене на пари от банкоматите, но след като се разбра, че парите в брой са достатъчно, независимо от пандемия, трупането на пари в брой бързо отшумя. Днес германците теглят много по-малко пари от банкоматите, отколкото преди кризата с коронавируса. През последните 12 месеца търсенето на пари в брой от автоматите е спаднало със 75 процента, налага се дори да бъдат демонтирани излишни банкомати.

Безналичното заплащане печели все по-голяма популярност – от една страна по хигиенни причини, от друга защото във времената на пандемия се пазарува все повече през интернет.

По преценки на Института за изследване на търговията RHI, междувременно 60 процента от покупките на дребно се извършват по електронен път. Проучване на Бундесбанк свидетелства, че през 2020-а година само 60 процента от транзакциите са били осъществени с пари в брой. Три години по-рано квотата беше 75 процента.

Новините от днес и със задна дата