четвъртък, 25 март 2021 г.

Коронавирусът погуби известния ядрен експерт Георги Котев

  

Коронавирусът погуби само на 55 години ядрения експерт инж. Георги Котев. След тежко боледуване той е издъхнал вчера в столична болница, съобщиха негови близки и сайтът eurochicago.com, на който физикът сътрудничеше.

"След тежко боледуване от COVID-19 Георги Котев ни напусна. Благодарим на всички лекари за всеотдайните грижи! Ти води много битки в живота си. Винаги излизаше победител от тях. Имаше още много какво да довършваш тук... Ще ни липсваш страшно много! Обичаме те!", написа на неговата фейсбук страница Илиана Тасева.

Георги Котев е инженер физик, специалност Атомни и електрически централи в Московския енергиен институт, специализирал в АЕЦ "Козлодуй" повече от 17 години в областта на ядреното гориво и реакторната физика. Две години специализира ядрена физика в Университета на Пиза. 

През 2008 г. напуска АЕЦ "Козлодуй", след като разкрива подмяна на ядреното гориво с рециклирано без разрешение от ядрения регулатор. Последните десет години е блогър с основна тема разследване на престъпления в енергетиката. Експертът успя да осъди енергийното министерство за отказ да му предоставят данни за фирмите на енергийната борса.

Погребението на Котев ще бъде извършено в тесен семеен кръг.

Новините от днес и със задна дата