петък, 5 март 2021 г.

Подсъдимите за смъртта на Чората са признати за виновни, но няма да бъдат наказани

 Подсъдимите по делото за смъртта на Чората – осъдени за престъпление, в  което не са обвинени - bTV Новините 

                                      Снимка:bТV

Върховният касационен съд /ВКС/ призна подсъдимите по делото за смъртта на Ангел Димитров - Чората за виновни в извършването на непредпазливо убийство, но поради изтеклата давност за наказателно преследване не ги наказва, съобщиха от пресцентъра на съда.

По делото подсъдими бяха бившите служители на МВР Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков. Те бяха осъдени на седем години затвор. Делото продължи повече от 15 години, след като в края на 2019-та ВКС го възобнови. Това се случи след намеса на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, който поиска отмяна на решението и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на касационния съд. Според Цацаров съдебният акт е бил постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените наказания са явно несправедливи.


Сега окончателно ВКС отменя осъдителната присъда, наложена от Военно-апелативния съд, поради изтекла давност за наказателно преследване. Върховните съдии потвърждават обаче решението в останалата му част, която е относно обезщетението, поискано от гражданските ищци.

В решението се посочва, че тричленният състав на ВКС е приел, че петимата подсъдими са извършили непредпазливо убийство чрез бездействие. То се е изразило в това, че след поставяне на белезниците на Ангел Димитров и полагането му на земята, и след като той многократно е викал, че се задушава, не са предприели необходимите действия за опазване на живота му. "Подсъдимите са имали реална възможност да попречат на настъпването на смъртта", се посочва още в решението на съда.

Цялото решение на ВКС можете да прочетете ТУК>>

Новините от днес и със задна дата