четвъртък, 18 март 2021 г.

Бургазлия предизвикал смъртта на приятел при гонка и избягал, ще черпи за тази присъда

  

Бургазлията Дончо Терзиев бе признат за виновен и ще влезе в затвора за 4 години заради зверската катастрофа край ж.к.“Меден рудник“, която отне живота на Марин М., пише "Флагман".

Случаят е от 11 ноември 2014 година. Според събраните в досъдебното производство доказателства, 28-годишния в онзи момент Терзиев участвал в автомобилна гонка по бул.“Тодор Александров“.

Той бил зад волана на „Мерцедес“ C250, а другият автомобил бил шофиран от загиналия Марин.

Установено е, че Дончо Терзиев е шофирал със 134 км/ч, движил се е в опасна близост, неспазвайки дистанция с движещият се пред него в същата лента лек автомобил „Алфа Ромео“ 156.
В резултат на тези действия той ударил „Алфа“-та на Марин, който изгубил устойчивост на пътя, навлязъл в дясната лента за движение, блъснал се в движещия се по посоката му на движение специален автомобил.

Вследствие на причинената при катастрофата черепно-мозъчна травма водачът Марин М. е починал, а след деянието Дончо Терзиев е избягал от местопроизшествието.

На първа инстанция той е осъден на 4 години затвор. Наказанието е потвърдено днес и от Апелативния съд в Бургас. В решението си магистратите са посочили, че Дончо съзнателно е допуснал нарушение на правилата за движения и е могъл да предвиди последиците. Освен това той е възприел какво се е случило, но е избягал от местопроизшествието.

Трима свидетели са заснели автомобила му и са опитали да го върнат на мястото на катастрофата, но Дончо Терзиев реагирал с агресия и тръгнал да ги гази с колата си.

Върнал се на местопроизшествието значително по-късно и то по съвет на негов приятел – полицейски служител.

„Действията на подсъдимия категорично очертават хипотезата на участник в ПТП, който е избягал от местопроизшествието, е подчертал въззивният състав.Втората инстанция е намерила размера на наказанието за съответен на целите на наказанието и на конкретната степен на обществена опасност на престъплението и на дееца“, пише в решението си Апелативният съд в Бургас.

Новините от днес и със задна дата