четвъртък, 18 март 2021 г.

ЕК предприема мерки, с които "АстраЗенека" може да отиде на съд

  

Европейската комисия съобщи днес, че подготвя писмена покана до "АстраЗенека" за обсъждане на противоречията около липсващите доставки от ваксината срещу COVID-19 на този производител.

Това е първа стъпка от процедура, която може да завърши с намесата на белгийски съд, предаде БТА.

Комисията уточни, че първо ще съгласува писмото с държавите от ЕС. След като го изпрати, дружеството ще има срок от 20 дни за отговор. Ако отговорът е неудовлетворителен за ЕК, ще бъдат свикани преговори. В случай, че те завършат с неуспех, въпросът следва да се отнесе до съда, сочи договорът, сключен между комисията и производителя.

Говорител на ЕК днес отново не даде ясен отговор кой носи отговорност за случаите на усложнения или смърт, настъпили след ваксиниране. По неговите думи текстовете на договора с "АстраЗенека", заличени като "поверителни", предвиждат отговорност да се носи от производителя, но понякога и от държавата, внесла ваксините.

Европейската агенция по лекарствата би трябвало днес следобед да се произнесе за безопасността на ваксината.

Най-късно пък утре се очаква да бъде готова съдебно-медицинската експертиза на починалата след имунизация жена в Пловдивско, съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

Новините от днес и със задна дата