неделя, 14 март 2021 г.

Мрачната тайна зад стените на новия дом на принц Хари и Меган

 

В края на миналата седмица бе излъчено скандалното интервю на принц Хари и Меган Маркъл с Опра, което вече дни наред е една от най-обсъжданите теми в световен мащаб. Седнали в живописната градина на внушителното имение, което херцозите на Съсекс купиха в разгара на лятото на 2020 година, тримата разговаряха основно за премеждията, белязали престоя на съпрузите в Бъкингамския дворец, хладното отношение на някой от членовете на кралското семейство към бившата актриса и причините, довели до решението родителите на Арчи да захвърлят титлите си и да се преместят в Съединените щати, пише life.dir.bg.

През цялото време обаче, известната журналистка така и не попита внука на кралица Елизабет Втора и жена му, дали са запознати с мрачната история, която стените на техния нов дом пазят...

Въпреки че имаше тази възможност, когато събеседниците ѝ сами споделиха, че животът им в Калифорния е "по-хубав от всяка една приказка, която някой някога е чел". Но ако те действително бяха запознати с тъмната тайна на жилището си, надали щяха да мислят точно така.

Оказва се, че двойката е платила повече от 14 млн. долара за истинска къща на ужасите, както биха я нарекли в някоя холивудска продукция, за чието минало се носят зловещи легенди, които биха отказали не един човек от желанието му да прекара дните си в нейните предели. Някога иначе красивата сграда, заемаща днес общо 1734 квадратни метра от затворената общност "Riven Rock" в Монтесито, Санта Барбара, е била само една малка част от далеч по-голям имот, който бива разделен и продаден на различни купувачи, след кончината на първоначалния му собственик.

През 19-ти век зад каменната ограда на мястото е живял Стенли Маккормик - син на изобретателя Сайръс Маккормик, създал първата механична жътварка, теглена от коне, предизвикала истинска революция в селското стопанство и земеделието. Наследил огромна сума пари от баща си, Стенли придобива имението след сватбата си, като прекарва в него малко повече от четири десетилетия, затворен на втория му етаж, където всъщност издъхва през 1947 г. - завързан за леглото си.

Тази мярка е необходима, тъй като той страда от шизофрения, но освен това има натрапливо сексуално поведение, придружено от различни мании и фетиши. Заради честите му пристъпи на агресия, превръщащи го в заплаха за всяка жена, лекарите единодушно преценяват, че ще бъде най-добре, ако Маккормик бъде приковаван към кревата си с кожени ремъци всеки път, когато съпругата му Катрин или някоя от сестрите му решат да го посетят в стаята, превърнала се в негова килия. По мнение на персонала обаче каишките не са достатъчни, за да го усмирят, затова често му дават силни успокоителни, притъпяващи яростните му изблици.

Обезпокоени за психичното му здраве, семейството му наема най-различни лекари, на които плаща щедро, за да намерят лек за състоянието му. Един от тях прекарва години наред в къщата, като дори превръща едно от помещенията ѝ в лаборатория, където прави множество експерименти с маймуни, тествайки различни медикаменти върху животните с надеждата, че ще открие нужното лекарство за милионера. Уви, това така и не се случва.

Истината е, че всички експерти, пристигнали от близо и далеч, изпитващи непоколебима увереност, че ще излекуват Стенли, всъщност се провалят. С времето положението на мъжа постепенно започва да се влошава, толкова, че се стига се до там докторите да забраняват на роднините му от женски пол да го доближават, без значение от причината. Ако искат да го видят, те могат да наблюдават разходките му из градината отдалеч, използвайки бинокъл.

Натъжена заради случващото се с мъжа ѝ, Катрин максимално се опитва да внесе комфорт в дните му, надявайки се по този начин да не се чувства като каторжник в собствения си дом. Така вътрешността на сградата става своеобразна галерия, в която се редят множество произведения на изкуството, а големият двор на имота се превръща в приказна градина, изпълнена с екзотични растения, каменни мостове, скулптури и т.н. Тя нарежда да се създаде още голф игрище и театър за представления на живо или прожекция на филми. Само че нищо от това не разведрява Маккормик, а състоянието му става все по-зле.

Стенли Маккормик и съпругата му Катрин

В крайна сметка съпругата му не издържа да наблюдава неговия упадък, ето защо прекарва все повече време далеч от него - в Бостън, където се присъединява към Движението за равни избирателни права на жените, на което прави редица дарения и организира протести. Междувременно братът и сестрата на Стенли - Хари и Анита се опитват да присвоят богатството и имуществото му по съдебен път, като искат да изключат Катрин от завещанието на Маккормик. Делата продължават повече от 10 г., но усилията им се оказват напразни, понеже след като Стенли умира от пневмония, съпругата му остава единственият му наследник.

Голяма част от приблизително 40-те милиона долара (днес равняващи се на половин милиард) тя дава за благотворителни каузи, засягащи женското репродуктивно здраве. Катрин си заминава от този свят на 92-годишна възраст през 1967 г. като една от основоположничките на феминисткото движение в САЩ. Погребана е до мъжа си в гробището Гейсланд, намиращо се в Чикаго.

Новините от днес и със задна дата