петък, 19 март 2021 г.

За първи път в новата ни история задържаха група за шпионаж, ръководител е бивш топ разузнавач

  

За първи път е разкрита група за шпионаж, която е предавала класифицирана информация на Русия. Подготвили сме материал, в който са събрани много малко доказателства, съобщи на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Според самия главен прокурор случаят е без аналог в новата история след 1944 година. Той благодари на ДАНС и Военно разузнаване за разкриване на групата. Иван Гешевр се надява, че този случай няма да послужи за разединение, а за обединение.

Според него не трябва да забравяме, че на първо място сме българи и обичаме родината, дума която забравяме. Не трябва да забравяме че сме българофили. Че не мразим никоя държава. 

Ръководител на групата е бивш ръководен кадър на служба "Военно разузнаване" към министъра на отбраната. Същият е завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва, познато като ГРУ. Впоследствие той става и преподавател". Неговата задача е била да изгради агентурна схема, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Военно-окръжна прокуратура наблюдава производството.

Вчера екипи на ДАНС и на МВР са обискирали различни адреси в София. Заради операцията на изходите на столицата в следобедните часове имаше засилено полицейско присъствие.Групата е извършила тежки умишлени престъпления срещу Републиката, заяви Сийка Милева.Тя допълни, че бившият ръководен кадър на Военно разузнаване, условно наречен резидент, е изградил нелегална разузнавателна мрежа. Участва и съпругата на резидента, която е с българско и руско гражданство. Играла е ролята на посредник, като е предавала информация и парични средства на Руското посолство.

Документирани са разговори между нея и резидента, както и нейни посещения в сградата на посолството.

Останалите участници в групата са военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности. Те събирали и предоставяли на резидента класифицирана информация.

Първият е ръководен кадър от системата на Министерство на отбраната. Той е отговарял за планирането и бюджета на ведомството. Вторият участник е служител в служба "Военно разузнаване".Работел е по линията на противодействие на хибридните заплахи. Третият също е действащ служител във "Военно разузнаване", контингенти зад граница. Четвъртият е бивш служител на "Военно разузнаване".

Вербуван е бил и бивш служител на военната разведка с мисии в чужбина, който в момента е директор на регистратурата по класифицирана информация на Народното събрание.

От прокуратурата пуснаха записи на телефонни разговори, в които резидента дава указания.

Както телефонни разговори с неговата съпруга и видео от посещението и в посолството на Русия.

Резидентът провеждал регулярни срещи с агентурната си мрежа в ресторанти, на места за спортни тренировки, обществени места и в личния си автомобил - всеки месец на предварително уговорени дата и час. Предоставял им и мобилни телефони и SD карти за тях - с цел с тях да заснемат чувствителна информация и след това снимките да остават само в лесно преносимия носител, без следи на устройствата.

По думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева резидентът обучавал агентите си на "оперативно майсторство".

На брифинга бяха показани няколко видеозаписа от скрити камери, на които се вижда как агентите снимат с телефоните си документи от екраните на служебните си компютри. Разкритият служител на МО в един от дните отделил 4 часа и половина за тази дейност.

Според важността на информацията варирало и възнаграждението - пликове с различна валута. Участниците са заснети как след това я обменят в чейндж бюра.

 Очаквайте подробности. 

Новините от днес и със задна дата