петък, 12 март 2021 г.

Опасна ли е партида ABV5300 от ваксината на "АстраЗенека"

  

"Има две основни причини да вземем решение да не спираме използването на партидата. Според мен можем да го направим, но това ще има по-скоро психологическо влияние, тъй като голяма част от дозите са използвани." Това заяви по Нова главният държавен санитарен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев във връзка с ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca). 

Няколко страни в Европа преустановиха използването на тази ваксина (на определена партида от нея) поради опасения за образуване на тромби и заради смъртни случаи, настъпили след поставянето й в Дания и Австрия. Ваксинацията с препарата спряха временно Италия, Дания, Норвегия, Исландия, Румъния. Други страни обаче, като Франция и Испания, обявиха, че ще продължат използването на ваксината. България също.

Доц. Кунчев каза, че ситуацията се следи отблизо, тъй като вчера е дошла "подобна информация и от Италия".

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) е на мнение, че ползите от ваксината на "АстраЗенека" са повече от опасностите. В свое съобщение ЕАЛ уточни, че прави проверка, която може да обхване всички съобщения за настъпили тромбози след поставянето на тази ваксина. До 10 март включително са установени 30 подобни случая при общо пет милиона ваксинирани, отбелязва агенцията. Ваксини от партида ABV5300 са изпратени в 17 държави от ЕС, сред тях и България (30 000 дози).

За нас е важно да следим за нежелани реакции след ваксината. За тях може да съобщи на практика всеки. До момента имаме малко над 830 съобщения за нежелани реакции, каза доц. Кунчев. Над 95% от тях са тези, за които всички знаем - лека болезненост, втрисане, грипоподобни симптоми, добави той.

"Когато има сериозни симптоми, това води до създаване на експертна група, която да провери цялата документация. Давам ви пример, когато се правеше изследване на ваксината в Бразилия. Беше съобщено за тежка нежелана реакция, която се оказа счупена ръка. Те са длъжни да го съобщят, но човекът беше паднал по стълби", разказа доц. Кунчев.

Пандемик умората: хората си искат предишния живот

"Досега ние трупахме негативите, но как да обясня на едно село в Търговище, в което няма нито един случай, че им затваряме училището. Разбирам добре и проблемът става много голям. Пандемик умората става важен фактор. Хората не искат да слушат факти, те си искат предишния живот емоционално, без да има каквито и да било обсъждания. Ако трябва да вляза в този тип говорене, трябва да кажа: "Мили хора, нито Щаба, нито РЗИ произвеждат вируси, нито ги разпространяват, нито изпитват удоволствие да ви спират дейността. Изглежда някои хора не го разбират", коментира доц. Кунчев.

Новините от днес и със задна дата