петък, 12 март 2021 г.

Родилката с Covid-19 в бургаската болница вече е на спонтанно дишане, за близнаците се полагат интензивни грижи / ВИДЕО

  

                                 Снимка: Скрийншот от NOVA

Болниците в Бургаска област се задъхват заради изчерпване на леглата в COVID-отделенията. Това става на фона на плавното увеличаване на броя им от началото на седмицата във всички лечебни заведения в областта.

Междувременно, в Бургас близнаци бяха изродени в 8-ия месец, след като майката беше поставена в медикаментозна кома заради коронавирус, предаде NOVA.

Вирусът убил 36-годишният ѝ съпруг, а 31-годишната родилка е интубирана и е в реанимацията на УМБАЛ Бургас. Семейство е от Сунгурларе.

"Тя първо е приета в Инфекциозно отделение. Състоянието ѝ беше относително стабилно. Тя обаче има придружаващи заболявания. Съпругът ѝ дойде от Белодробната болница, неговото състояние се беше влошило бързо, приет е в реанимация, но той е починал", каза зам.-директорът на болницата д-р Светлозар Георгиев пред NOVA.

Наложило се е по спешност децата да бъдат извадени на бял свят. Недоносените момченца нямат коронавирус.

"Колегите са извършили един подвиг, без да губят време. Преценили са, че в ситуацията трябва да се даде шанс за живот на децата. Предприели са веднага секцио. Двете деца са в "Неонатология" и се полагат интензивни грижи. Състоянието им е стабилно", каза още д-р Георгиев.

От тази сутрин майката вече е на спонтанно дишане.

"Да се надяваме, че това ще продължи. Иначе това е една голяма семейна и социална трагедия", посочи д-р Георгиев.

На този фон в Спешното приемно отделение работата е изключително сериозна, такава е била и изминалото денонощие заради наплив от пациенти с коронавирус. Голяма част от тях са хоспитализирани.

"Наистина е доста напрегнато, натискът от пациенти с коронавирус се увеличи. За последното денонощие са преминали 43-ма души, от които 27 са хоспитализирани. Ние вече имаме алгоритъм за поведение, затова доста по-стегнато се извършва триажът и приемът на пациентите", посочи Началникът на Спешното отделение в МБАЛ-Бургас д-р Здравка Инджова.

Зам.-директорът на МБАЛ - Бургас обясни още, че ситуацията е динамична.

"От вчера има заповед от директора на РЗИ за увеличаване на леглата. В момента имаме пет отделения за хора с инфекцията", добави той.

Д-р Георгиев информира, че за деца са отделени повече легла - 10, но заради натиска на пациентите, една част от тях са заети. "Пазим четири деца наистина за деца", допълни той.

Новините от днес и със задна дата