вторник, 23 март 2021 г.

Нови глоби в Англия: 5000 лири за пътуване в чужбина без основателна причина

  

Англия въвежда от следващата седмица глоби от по 5000 британски лири за нарушителите на забраната да се пътува в чужбина без основателна причина, предаде Ройтерс.

Глобите са санкция, предвидена в новото британско законодателство за борба с Covid-19, което ще влезе в сила следващата седмица и ще действа до края на юни.

Британското правителство обяви по-рано, че почивките в чужбина няма да бъдат разрешени по-рано от 17 май.

Източници, запознати с въпроса, заявиха пред британския в. "Таймс", че срокът на забраната за почивките в чужбина в новото законодателство изтича на 30 юни, но формулировката цели единствено законодателно удобство и не лишава правителството от възможността да преразгледа решението за това кога и как да започне отново пътуването в чужбина.

"Най-скорошната дата, на която се предвижда пътуването в чужбина да бъде отново разрешено е 17 май. Няма промяна", заяви британският здравен министър Мат Ханкок по телевизия "Скай нюз".

Днес се навършва една година от първия локдаун в страната заради коронавируса.

На 23 март 2020 година премиерът Борис Джонсън оповести мерките за спиране на разпространението на Covid-19. От тогава до днес броят на жертвите достигна от 364 до 126 172. По тази мрачна статистика страната е на пето в света и първа в Европа.

Премиерът, който лично прекара известно време в интензивно отделение в болница, заяви по повод на годишнината, че това е възможност да се направи равносметка на изминалата година - една от най-трудните в историята на страната.

Макар и в началото да не се изискваше задължително носене на маски, това се превърна в нещо напълно нормално по-късно през годината. Още от началото министрите обявиха, че се доверяват на учените в борбата срещу вируса, който освен заплаха за здравето е и пълно нарушаване на свободата на хората за водене на нормален живот.

Част от тази битка бе разработването на ваксини. Днес Великобритания може да се похвали с 28 милиона ваксинирани с първа доза.

Новините от днес и със задна дата