понеделник, 8 март 2021 г.

Слънчеви панели на покрива: Живот 30 години, изплащане 7 г., безплатна енергия 23 г.

 

Пандемията накара хората да преосмислят харчовете си и още повече да пестят. Но какво става със спестяванията ни? В България повечето спестители държат парите си в разплащателни банкови сметки без каквато и да било лихва. Други ги влагат на депозит в банка, но и там лихвите са най-меко казано символични. А като се включат нарасналите банкови такси и се тегли чертата, доходността от сумите на влог в редица случаи се оказва отрицателна.

Ако човек няма познания, капацитет и/или доверие в търговията с акции, ценни книжа и други финансови инструменти, има и други възможности да инвестирате парите си разумно, така че с времето спестяванията ви да не се стопяват, а най-малкото да се запазят и дори да се увеличават. Такава инвестиция е закупуването и монтирането на соларни панели на жилището за производство на електроенергия и затопляне на водата за собствени нужди.

Фотоволтаична система на покрива с мощност 5 кВт може да бъде намерена за около 10 000 лева. Тя е достатъчна, за да покрие в голяма степен нуждите на едно семейство от електроенергия и да намали или напълно да покрие сметките за ток и топла вода. Това обясни за Dir.bg председателят на Обществен център за опазване на околната среда-Варна Илиян Илиев, който притежава фотоволтаична инсталация. В България семействата имат заделени средно от 5 000 до 10 000 лева. "Инсталирането на фотоволтаична инсталация е едно от малкото неща, в които е добре човек да си вложи парите, вместо да ги държи в банка при определена лихва. Няма място за сравнение, инвестицията е много добра. Стига да нямаше толкова административни пречки, а нещата много бавно се променят в тази посока," подчерта Илиян Илиев.

Експертът използва половината от произведената слънчевата енергия в своя дом, другата половина отива в мрежата. Ако енергията, която използва през зимата, е 1000 единици по 14 ст., месечните му разходи са 140 лева. От тях в момента той спестява малко над 50 лева. Тези пресмятания са примерни. Останалата половина продава към електроразпределителното дружество. "Аз успявам да спестя половината поради една проста причина - създал съм система за енергийно управление на дома. Например използвам газ за готвене, използвам пелети за отопление. Имам колекторна система, която ми топли водата в бойлера, само когато имам нужда от допълнително нагряване, включвам нагревател", разказва Илиев. Според него, когато човек има фотоволтаична инсталация, променя цялостното си мислене.

Илиев даде пример със свой приятел в Синсинати (САЩ). Фирмата му инсталира фотоволтаик, свързват домакинството му към енергийната мрежа и той с нищо друго не се занимава. Това, което семейството му консумира, излиза безплатно, а останалото, което влиза в мрежата, се използва от електроснабдителното дружество. Но семейството променя изцяло управлението на дома - бойлерът работи през деня, готви се и се пере през деня, защото дневната енергия е безплатна.

Решихме и ние да направим съвсем примерна сметка за ползите. Ако имате 10 000 лева например при 0,02% лихва без никакви такси, ще спечелите 2 лева на месец или 24 лева за година.

Ако инвестирате 10 000 лева в поставяне на 5 кВт фотоволтаична инсталация на покрива на Вашата къща (или на блока за апартаментите) ще произвеждате 19 кВтч средно на денонощие. По принцип е съвсем реално половината да използвате за собствени нужди. Макар че ще има дни с повече или по-малко слънце. Да приемем за по-лесно, че вкъщи използвам 9 кВтч на ден и 10 кВтч продавам на мрежата. При 9 кВтч за собствени нужди и 19 ст. примерна цена на енергията, която използвам, месечната сума, която ще спестя, е 51,3 лева или 615,6 лв. на година. Отделно останалите 10 кВтч ще продам на електроразпределителното дружество за 9,6 ст. за кВтч, като приходът ми за месец ще е 28,8 лева или 345 лева на година (без разходите за време и таксите на електроразпределителното дружество). Равносметката е - при инвестирани 10 000 лева получаваш чист приход от минимум 900 лв. годишно. Разликата с доходността от банковия депозит е несравнима.

Инвестицията е изгодна, защото за около 6-7 години вложените средства се изплащат от намалените сметки за електричество и топла вода, коментира и председателят на Асоциацията на производителите на екологична енергия Велизар Киряков. Средната продължителност на живот на панелите е 30 години. Останалите 23-24 години ще имате безплатна енергия. И освен това ще реализирате нетна печалба от продажбата на част от електроенергията.

Това обяснява защо в страни като Германия, Австрия и други членки на ЕС навсякъде по покривите на сградите са накацали соларни инсталации. Логичен е въпросът защо в България това не се случва - единици са домакинствата у нас, които поставят панели на покривите си. И ако за кооперации и блокове има някакво обяснение - необходимостта от енергиен паспорт и съгласие на всички съседи, което е трудно, за къща с двор фотоволтаичните системи са много добра възможност.

Проблемът е, че административните процедури са убийствени.

Какви са пречките

На първо място може да отнеме повече от година да инсталирате малка фотоволтаична инсталация, независимо с каква мощност - 2,5 или 30 кВт, обясни Велизар Киряков. В Германия например клиентът сключва договор с лицензирана фирма, която изгражда фотоволтаичните панели на покрива. Електроразпределителното дружество дава определен час за посещение, съставя протокол и включва централата да работи. У нас пречките по инсталирането се допълват и с пречките при експлоатирането, каза Илиян Илиев. Никой от политиците не иска да погледне какво се случва след инсталирането, допълни той.

Каква е процедурата? В края на всеки месец ще ви се налага да ходите до електроразпределителното дружество, да подпишете протоколи за произведената енергия и да издадете фактура за доставения в мрежата излишък. Хората, които имат фотоволтаични системи, ще трябва да се приравняват на фирми, едва ли не на големи електроцентрали. Всяка година те трябва да подават данъчна декларация, да плащат данък печалба и да си плащат осигуровки.

Ще получите фактура за такса достъп, друга фактура за балансиране и фактура за такса пренос. Един път в годината трябва да подадете данни в Агенцията за устойчиво енергийно развитие за енергията, използвана за лични нужди и продадена в мрежата.

В края на годината ще трябва да преведете 5% от стойността на продадената енергия във Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Ако случайно пропуснете да платите вноските, които са жълти стотинки, глобите са направени за големи фирми и започват от 1000 лева нагоре.

Като достигнете 1 МВ мощност, трябва да подадете документи да ви лицензират за това, че електроенергията е от ВЕИ, за да може, ако има преференциална цена, да ви го изкупуват на преференциална цена", обясняват експертите.

И една важна уловка

Електроразпределителните дружества в момента бясно предлагат оферти да инсталират фотоволтаични инсталации за собствени нужди.

Къде е уловката? Хората продават излишната, произведена енергия на електроразпределителното дружество или търговеца на ток за около 9,6 ст. за кВтч. Дружеството обаче продава тази енергия на вашия съсед или на вас като потребител например за 19 ст. и печели от разликата. Електроенергийното дружество се явява чейндж бюро или брокер, коментират експертите.

Затова може да ви излезе по-изгодно, ако използвате част от енергията вкъщи и излишъкът продавате, вместо да продавате цялата енергия на по-ниска цена, а в своя дом да използвате по-висока цена от енергото. Нямате сметка да сте само производител. Човек сам трябва да прецени в зависимост от това какви са неговите разходи за енергия.

Затова Киряков предлага, дори когато човек избере да използва енергията за собствени нужди, да има преференциална цена. В момента, когато има преференциална цена, вие не можете да ползвате електрическата енергия за собствени нужди. Но ще получавате за произведената от вашата инсталация електроенергия справедлива цена и с част от нея ще си плащате сметката за тока, доставен от електроснабдителното дружество.

Решенията

За да получавате енергията на една и съща цена, според Илиев на първо място трябва да се обособи в закона термина "производител-консуматор". В тази категория трябва да влязат всички, които ще си сложат фотоволтаици за собствени нужди. На второ място да се въведе и т.нар. Net metering. Net metering (нетно измерване) означава отчитането да става един път в годината. Така отчитането става автоматично. Енергийното дружеството може да ви предложи, ако сте натрупали някакъв енергиен кредит и сте произвели повече, отколкото сте консумирали, да ви го прехвърлят за следващата година.

В Гърция например не само е въведен Net metering, но са стигнали по-далеч. Живеете в града, но нямате възможност да си сложите фотоволтаик. На вилата обаче имате. В Гърция партидата на вилата и на блока са обединени. Така че електрическият ток, който ще произведе фотоволтаикът, ще бъде начислен към вашето потребление, независимо къде е направено. В България това не е възможно. Това е виртуален електромер, но дружествата нямат интерес да ви предлагат тази опция, защото ще загубят част от таксите, които в момента им плащате.

"От 10 години имам фотоволтаик и ми омръзна само да преопаковат нещата с различни имена и същността за малките производители за собствени нужди да не се променя", подчерта Илиев. Правилата на държавата се сменят всяка година, затова е напълно възможно цената, която ще получават две къщи за продадената енергия да бъде различна, в Германия това не е така, казват експертите.

Изключително важна стъпка е Комисията за енергийно и водно регулиране да подготви наредба за присъединяване на малки фотоволтаични централи към мрежата. В нея трябва да се възприеме принципът на мълчаливото съгласие при всички документи, които се издават от електроразпределителните дружества, смята Велизар Киряков. "В срок от 15 дни, ако не ви отговорят, значи има положително становище", допълни той. Цялата административна процедура трябва да бъде изключително опростена, добавя експертът.

Възможностите

Планът за възстановяване и устойчивост, по който в България ще влязат 12 млрд. лева, предвижда субсидия за инсталиране на фотоволтаици за нуждите на домакинствата - 50% финансиране или 4000 лева и 100% финансиране или 8000 лева при по-ниски доходи. Според Илиев семействата с ниски доходи едва ли ще се интересуват от това какво ще се случи с панела след инсталацията и едва ли ще могат да се занимават с такива тежки процедури.

Ще се навъдят фирми, както стана при санирането, които ще идват и ще ви кажат, че ще направят всичко, коментира Киряков. "Понеже ще има 50 или 100% финансиране, хората няма да се интересуват какво и на каква цена ще им сложат. Така цените на фотоволтаичните системи ще литнат до небесата. Цялата дандания е да усвоим финансирането, както става всеки път, когато се раздават пари, които не са изкарани със собствен труд", коментира експертът. Той изрази притеснение, че могат да дойдат много панели втора употреба от Европа. Не може да познаете този панел дали е нов или втора употреба, подчерта председателят на Асоциацията на производителите на екологична енергия.

Възможностите за инвестиция във фотоволтаични инсталации за собствени нужди са огромни. Почти цяла България е подходяща за фотоволтаични системи. Ако 100 000 домакинства направят фотоволтаични панели по 5 кВт са 500 000 кВт. Съвсем възможно е да заменим два блока от ТЕЦ "Марица Изток" 2, които са около 500 МВ, като така ще намалим замърсяването на въздуха от въглищните централи.

Проблемът е какво ще се случи с големите централи, когато хората си направят много фотоволтаични централи. Големите електроцентрали на въглища и атомната електроцентрала не можем да ги включваме всеки път, когато слънцето залезе и да изключваме сутрин в 7 часа, когато слънцето се появи. Паралелно с фотоволтаиците трябва да се изграждат и малки компенсаторни мощности, твърдят експертите.

Повече по темата може да видите на 3eNews

 

Новините от днес и със задна дата