четвъртък, 11 март 2021 г.

Ген. Мутафчийски: Смъртността от К-19 расте стремглаво, ситуацията е драматична, нужни са мерки! ВИДЕО

  

Измина над година откакто започна пандемията. Измина над година за първите доказани в България случаи. Това заяви на брифинг шефът на Националния оперативен щаб и директор на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

"Остана ми много ярък спомен - как започна това нещо, с една единствена лаборатория в България. Сега вече има над 100 такива, които са реферирани и могат да дадат достоверна информация. Огромна работа се свърши още тогава", уточни той. 

"Много критики имаше как сме реагирали в самото начало. Всъщност сега имаме възможност да видим каква пролет си спестихме миналата година. Казвам го с огромно съжаление", заяви ген. Мутафчийски.

Той коментира и ситуацията към сегашния момент: "По отношение на заразените на 100 хил на седмична база - сега сме 395. Ръстът е 38 процента. Както казах и на предните брифинги, поне от 14 дни сме в експоненциално нарастване на случаите. Сега сме на нивото на 5 ноември".

Шефът на ВМА коментира и ситуацията с починалите и заяви, че при нас има закъснение на смъртността с около 16 дни, но има особеност, която не е имало в последните 6 месеца - много стръмно покачване на кривата. "Толкова стръмно покачване не сме имали от септември месец. Там нарастването на седмична база е с около 53 процента, което е силно обезпокоително", заяви ген. Мутафийски.


"Има болници с изчерпани и полуизчерпани капацитети. Във ВМА тази сутрин имахме 5 свободни легла, при все че преди 3 дни разкрихме две нови клиники. Докато се върна от брифинг, вече няма да ги има тези легла. Ситуацията е изключително сериозна и не сме давали прекалено оптимистични данни през последните седмици. Нещата не вървят в правилна посока и трябва да се вземат мерки", каза той. 

"Медицинските специалисти, лекарствата, възможността на Бърза помощ да прекарва пациентите - това представлява медицинският ресурс. Когато той се изчерпа, има опасност много хора да не получат адекватна медицинска помощ и грижа, а това ще доведе до още повече нарастване на смъртността", категоричен бе шефът на ВМА.


"В момента е още по-актуално хората да разберат, че трябва да спазват дистанция, да носят маски, да не подлагат себе си и близките си на риск. При предните пикове имахме семейства, при които един-двама членове на семейството не бяха заразени, а в момента наблюдаваме семейства да са заразени в пълен комплект", заключи ген. Мутафчийски.

Новините от днес и със задна дата