петък, 12 февруари 2021 г.

ЕС започва преглед на РНК ваксината на CureVac

  

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че започва оценка на ваксината срещу ковид на "КюрВак" (CureVac). Това е една от ваксините от европейската имунизационна стратегия и втора на германски производител след тази на Бионтех/Пфайзер.

Агенцията отбелязва, че все още не са приключили изпитанията на препарата върху хора. Проверката ще продължи до получаването на достатъчно данни за безопасност и ефективност, се посочва в съобщението.

През ноември миналата година Европейската комисия съобщи, че се е договорила за доставка на 225 милиона дози от тази ваксина, с възможност за осигуряване на до 180 милиона дози допълнително. Тя е в портфолиото на България с поръчка за 1 милион броя от тази ваксина.

"КюрВак" е германски производител, който наскоро обяви сътрудничество с "Байер". Ваксината ще се произвежда в завода на "Байер" в германския град Вупертал.

Ваксината на "КюрВак" е разработена въз основа на информационна РНК (иРНК), пренасяна в клетките посредством липидни наночастици. Основният принцип е използването на тази молекула като носител на информация, с помощта на която организмът може да произвежда свои собствени активни вещества за борба с различни болести.

Вaкcинaтa имa прeдимcтвoтo, чe мoжe дa ce cъхрaнявa и в хлaдилникa дo три мeceцa за разлика от тази на Бионтех/Пфайзер, която изисква минус 70 градуса температура. Тoвa улecнявa cъхрaнявaнeтo и лoгиcтикaтa нa вaкcинитe.

Германската биотехнологична компания стана известна през март мината година заради желанието на американското правителство тя да пренесе дейността си в САЩ и да разработва ваксина за коронавируса, която да се ползва с приоритет от американското население. Впоследствие тези планове на експрезидента Доналд Тръмп бяха спрени, включително и чрез намесата на германското правителство.

Новините от днес и със задна дата