петък, 5 февруари 2021 г.

Израел обяви резултатите от масовото ваксиниране на населението срещу COVID-19

  

Ваксинирането на израелците над 60 години е намалило за последните две седмици почти наполовина заболеваемостта от КОВИД-19 и с повече от една четвърт тежките случаи сред тази възрастова група, заяви днес израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс.

В излъчено по телевизията изказване на правителствено заседание днес, което беше свикано за обсъждане на предложеното ново продължаване на локдауна заради коронавируса, Нетаняху похвали резултатите от ваксинационната кампания.

"За последните 16 дни сред лицата над 60 години хоспитализациите за сериозни (усложнения) са намалели с 26 процента, а доказаните нови случаи на заразяване са намалели с около 45 процента. Това е пряко следствие от ваксините", каза той.

Израелските власти поставиха началото на ваксинационната си кампания на 19 декември и към момента са покрили 35 процента от 9-милионното си население по данни на правителството. Те си поставиха за задача до март да са имунизирали половината от гражданите и по този начин да изпреварят разпространението на високозаразните нови разновидности на вируса, но се появиха опасения, че кампанията губи скорост.


Преди това Нетаняху е казвал, че 95 на сто от смъртните случаи от КОВИД-19 в Израел - към днешния ден общият им брой е 4975 - са сред хората над 60 години. По данни на министерството на здравеопазването досега 84 процента от лицата в тази възрастова група са ваксинирани с препарата на компанията "Пфайзер". Засега обаче то не е предоставило по-подробна разбивка на колко от тях са поставени и двете дози на ваксината и кога.

"Идете да се ваксинирайте. Ваксините дават резултат", каза Нетаняху.

Новините от днес и със задна дата