петък, 5 февруари 2021 г.

Издирват Атанас Скатов след падане заради скъсано въже на К2

  

                                          Снимка: Bulphoto

Българският алпинист Атанас Скатов е изчезнал на слизане към базовия лагер на К2. Той е част от експедиция за зимно изкачване на втория най-висок връх в света, а неприятната новина бе разпространена от една от пакистанските агенции, организиращи изкачванията - Alpine Adventure Guides.

“Атанас Георгиев Скатов е паднал при слизането от лагер 3 (7350 метра) към базовия лагер (5000 метра) заради скъсване на въже. Тялото му е в неизвестност и екип шерпи го издирва”, пишат пакистанците.

Последната официална информация от Скатов гласеше, че в четвъртък вечер той е пристигнал успешно в лагер, като е трябвало да започне атака на върха към 23:00 часа българско време същата вечер. Последните данни от GPS-а на българския алпинист са от 7:36 часа тази сутрин и показват, че той е бил на 7100 метра надморска височина.

42-годишният Скатов има 11 изкачвания на осемхилядници в кариерата си на алпинист. Българинът е първият веган, изкачил върхове като Аконкагуа (6961 метра), най-високия връх в света Еверест (8848 метра), както и Анапурна 1 (8091 метра) и Лхотце (8516 метра).  

Сегашната му цел бе зимно изкачване на К2 - вторият по височина връх в света и считан за много по-опасен и труден от Еверест. Първото зимно изкачване бе осъществено през януари тази година, когато общо десетима непалци стъпиха заедно на най-високия връх в Каракорум.

Новините от днес и със задна дата