четвъртък, 25 февруари 2021 г.

ЕС въвежда единен номер за ваксинираните и преболедувалите COVID-19

  

До три месеца се очаква ЕС да бъде технически готов за въвеждане на единен номер за хората, които са ваксинирани срещу ковид, преболедували са или са дали отрицателна проба при изследване. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след днешното онлайн заседание на Европейския съвет.

По нейните думи държавите от ЕС са се споразумели за основните данни, които да бъдат вписвани към този номер и които да бъдат достъпни при проверка в електронна система. Тя отбеляза, че целта е националните бази данни с тези номера да бъдат съвместими.

"Въпросът за какво да служи тази информация, е съвсем отделен", уточни обаче Фон дер Лайен.

Тя съобщи, че досега около 8 на сто от пълнолетните граждани на ЕС са ваксинирани. До края на седмицата количествата ваксини, доставени в ЕС, ще достигнат 50 милиона дози. Ваксини се произвеждат на 41 места в Европа. В ЕС британският щам на вируса на ковид вече е навсякъде, южноафриканският - в 14 страни, а бразилският - в седем, добави Фон дер Лайен.

По нейните думи разпространението на заразата е устойчиво или намалява в 20 от страните в ЕС, а в седем се отчита ръст. Тя добави, че по данни от Израел, ваксинираните с препарата на "Пфайзер" повече не могат да бъдат преносители на зараза.

Цифровите удостоверения за ваксинация, даващи възможност на хората да пътуват в Европа въпреки пандемията от коронавирус, вероятно ще бъдат налични преди лятото, заяви пък германският канцлер Ангела Меркел след виртуалната среща.

"Всички се съгласиха, че се нуждаем от цифрово ваксинационно удостоверение", каза тя на пресконференция.

По думите й Европейската комисия ще има нужда от около три месеца, за да създаде техническата основа за подобни документи.

Трябва да се подготвим за ситуация, при която ще се наложи постоянно да се ваксинираме през идните години заради новите разновидности на вируса, заяви тя.

Според нея е необходимо в краткосрочен план да се увеличи капацитетът за производство на ваксини.

Меркел каза, че френският президент Еманюел Макрон е предложил Г-7 да дари още дози ваксини за медицинския персонал в Африка.

По думите ѝ в определени случаи се налага да бъдат въведени ограничения по границите.

"Ще направим всичко възможно, за да намалим проблемите за пътниците и превоза на стоки", заяви тя.

Меркел каза, че за момента не очаква въвеждане на контрол на границата с Франция при департамента Мозел.

Европейският съюз обаче е разделен по въпроса за ваксинационните паспорти и затварянето на границите заради пандемията от новия коронавирус, съобщи по-рано ДПА.

Държави като Франция и Германия не искат ваксинирането срещу КОВИД-19 да осигурява повече права при пътуване. В другия лагер са няколко държави, като зависимите от туризма Гърция и Кипър, които горят от нетърпение да започнат да приемат чуждестранни посетители, като предложат привилегирован достъп на имунизираните.

Кипър вече сключи съответно споразумение с Израел - световния лидер във ваксинационната кампания. То предвижда ваксинираните израелци да могат да дойдат на почивка на острова от 1 април.

Ако ЕС не може да договори на общностно равнище ползи за ваксинираните или придобилите имунитет европейци, то Австрия и други страни ще предприемат самосиндикални мерки в тази насока, предупреди австрийският канцлер Себастиан Курц.

Науката обаче все още не се е произнесла категорично дали ваксинираните могат да заразяват други хора. Освен това, предвид недостига на ваксини, има безпокойства, че привилегиите за имунизираните хора няма да са справедливи, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Не се очаква европейските лидери да вземат решение по въпроса. Разговорите сега са съсредоточени върху взаимното признаване на сертификатите за ваксинация и тестване, като мнозина искат обща рамка, казаха европейски дипломатически източници.

Преди няколко седмици 27-те се споразумяха с единодушие пътуванията в блока без основателна причина да бъдат ограничени. Очаква се те да продължат да се придържат към тази позиция.

По-рано тази седмица Европейската комисия разкритикува Германия, Белгия, Унгария, Дания, Швеция и Финландия, че са затворили границите си с други държави от Шенгенското пространство за свободно движение.

Новините от днес и със задна дата