четвъртък, 25 февруари 2021 г.

Производители на ваксини: Една доза ще е достатъчна

 Руската ваксина за COVID-19 ще струва 10 долара за две дози - NOVA

Шефовете на "АстраЗенека" и "Модерна" представиха днес пред две комисии на Европейския парламент вижданията си, свързани с хода на имунизацията следващите месеци, съобщи БТА.

Директорът на "АстраЗенека" Паскал Сорио посочи, че почти всички количества от тази ваксина, произвеждани в ЕС, не подлежат на износ.

По неговите думи затрудненията с доставките са свързани с по-бавното усвояване на технологията на производство в някои заводи. Според него може да се очаква удвояване на производството.

Сорио допълни, че тази ваксина е достатъчна при само една доза, за да осигури защита срещу тежко протичане на COVID-19 при 94 на сто от имунизираните и 76 на сто срещу разболяване. Той поясни, че британското правителство e осигурило още през януари-февруари миналата година десетки милиони лири за проучвания и производство на ваксината. По неговите думи няма "черен пазар" за тези ваксини, а всички произведени количества се продават направо на правителствата по света, без да се пазят количества на склад.

Ръководителят на "Модерна" Стефан Бансел заяви, че може да се очаква тази ваксина скоро също да осигури защита само с една доза. Той уточни, че производството на този препарат е било подпомогнато от властите в САЩ и че днес се разпростира в Швейцария, Франция, Испания и Белгия. По неговите думи за дружеството работят едва 1300 служители по света.

Франц-Вернер Хас от ръководството на "КюрВак" изрази очакване тази ваксина да получи пазарен достъп в ЕС през юни. Той уточни, че ваксината изглежда противодейства на южноафриканския щам на вируса на ковид. Хас отбеляза, че дружеството работи с 600 служители.

Стан Ърк от "Новавакс" заяви, че основната част от производството на тази ваксина е в ЕС. Според него ваксината ще бъде на пазара в средата на годината. Той добави, че дружеството разполага с производствени мощности по целия свят. По неговите думи тази ваксина дава 96 на сто защита срещу щама от Ухан и 98 на сто срещу британския щам.

Европейската комисия сключи споразумения за доставки с всеки от тези производители. Досега пазарен достъп за ЕС бе осигурен за ваксините на "Пфайзер", "Модерна" и "АстраЗенека". Продължава оценката на Европейската агенция по лекарствата за препаратите на "КюрВак" и "Новавакс", а ваксината на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън") предстои да получи разрешение за достъп до европейския пазар.

Новините от днес и със задна дата