Зачестяват случаите на опити за измама на хора, които предлагат артикули в голяма платформа за обяви за стоки и услуги у нас, съобщава "Труд".

Измамници се опитват да точат дебитни карти на заблудени потребители, като изпращат фалшиви линкове за получаване на плащане.

Заради това и фирмата предупреждава хората, които използват платформата за е-търговия, да обръщат по-голямо внимание на комуникацията с потенциални купувачи.

Може да познаете измамата по това, че се опитват да "изнесат" разговора с вас извън официалния канал за съобщения в платформата за продажби на стоки и услуги. В момента, в който потенциален купувач ви насочи към друг канал на комуникация (SMS или друго приложение за съобщения), различен от официалния в платформата, това със сигурност е сигнал за нередност.

Измамниците искат да ви пренасочат към други канали, за да ви предоставят линк, през който да дадете данни от банковата си карта и да последва нерегламентирано теглене на суми от нея. Те ви молят учтиво да кликнете на изпратен от тях линк (връзка, наподобяваща визията на официалния сайт), която получавате чрез SMS. Най-често хитреците казват, че ще преведат аванс за стока, която искат да купят от вас. Но ако погледнете внимателно разширението след домейна на линка, който сте получили, ще видите, че това не е официален сайт, в който да афиширате банковата си карта, а фишинг измама.

При значителното увеличение на броя на онлайн продажбите, в следствие на COVID пандемията, хакерите се възползват в пълна степен от нарастващия интерес на хората към интернет покупки. Измамниците непрекъснато работят, за да изглеждат възможно най-достоверни, като премахват своите граматически грешки и показват логата на известни компании. В този контекст се препоръчва да се обръща повече внимание на уебсайтове, които изискват банкова информация, предупреждават от платформата.

Експерти препоръчват на потребителите да бъдат особено бдителни при различни опити за получаване на лични данни за банковите им сметки. Погледнете внимателно всяка връзка, на която сте помолени да кликнете, особено ако я получите чрез SMS или други съобщения, извън официалния сайт на платформата. Поддържайте разговора само в официалните съобщения на платформата, ако купувачът изнесе разговора на друга платформа за съобщения, вече нямате защита от евентуална измама.