петък, 19 февруари 2021 г.

Очакваме третата вълна на вируса малко преди изборите

  

При сегашния ход на увеличаване на заразените третата вълна на коронавируса у нас се очаква след 4 седмици. Това стана ясно от изказването на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на "Тази сутрин" по bTV. Парламентарните избори са насрочени за след малко повече от 6 седмици - 4 април. 

"Ние сме в подножието на нова вълна, дай боже тя да не е толкова интензивна, но виждаме 24% нарастване за една седмица. Това значи, че след 4 седмици, ако така върви, ще имаме удвояване на случаите", прогнозира доц. Кунчев.

Думите си той приложи като аргумент срещунамерението на част от хората да отложат ваксинирането си, докато не разполагат с по-богат избор от медикаменти.

"Въпросът е да се предпазиш максимално ранно, а не някога във времето", подчерта Кунчев.

Според него ваксинационният план не е пред провал - имунизациите "вървят добре", а количествата от необходимите медикаменти се увеличават. Той обаче е песимист за шанса негативните нагласи към ваксинирането у нас да се преобърнат.

"Нищо не може да стане с вълшебна пръчица. Това го знаем от години, защото се занимаваме с други ваксинации. За мое съжаление на Балканите сме сред най-песимистичните", каза доцентът.

Според него нежеланието за ваксинация сред младите хора е поради това, че не са засегнати сериозно от вируса.

"Но те са и най-дълго в социалните мрежи и са най-засегнати от инфодемията, която пълни главите им лъжи и глупости. Ако и днес влезете в която и да е мрежа, ще видите какви цифри и "факти" се вадят", каза Кунчев.

Той е категоричен, че има достатъчно истинска информация за ваксините на сайтовете на Министерство на здравеопазването, на този на ИАЛ, и на Здравната каса.

"Въпросът е какво иска да чете човек. Ако искаш да прочетеш, че Бил Гейтс ще ни чипира, влизаш и четеш това. Изглежда другото напряга хората и ги кара да мислят", каза Кунчев с нескрита ирония.

Здравният инспектор добави, че в момента наистина няма избор с какво да се ваксинират желаещите.

"Ако погледнем фактите без емоции - имаме разрешение от ЕМА, които са върховният орган. Те казват, че ваксината на "АстраЗенека" е подходяща за хора над 18 години", каза Кунчев.

Той отново подчерта, че липсата на данни за ефективността върху възрастни хора не означава, че ваксината не е ефективна. Въпреки това Кунчев добави, че ако човек има конкретни предпочитания за даден препарат, може да отложи ваксинирането, но той не го препоръчва.

Новините от днес и със задна дата