понеделник, 15 февруари 2021 г.

СЗО одобри ваксината на "Астра Зенека"

  

                                         Снимка: БТА

 Световната здравна организация даде разрешение за използване на ваксината срещу новия коронавирус на "АстраЗенека" и Оксфордския университет, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Водената от СЗО инициатива КОВАКС планира да разпредели 336 милиона дози от тази ваксина през първата половина на тази година.

Ваксината се произвежда под лиценз главно в Индия, както и в Южна Корея, допълва БТА.

Днешното решение на СЗО изпраща сигнал на държавите без капацитет за научна проверка, че здравната агенция на ООН смята ваксината за безопасна и ефикасна в борбата с новия коронавирус.

СЗО вече одобри ваксината на "Пфайзер/Бионтех" в края на декември.

Шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус прикани другите фармацевтични компании да кандидатстват за одобрение на ваксина веднага щом започнат тази процедура в богатите страни, за да може да се ускори раздаването на ваксини през програмата КОВАКС.

Неотдавна той разкритикува богатите държави, че масово изкупуват наличните количества ваксини, а много бедни страни не могат да осигурят дози дори за своите здравни работници и хората от третата възраст.



Коментирайки глобалната наличност на ваксини, помощник-генералният директор на СЗО за достъп до лекарства и здравни продукти д-р Мариангела Симао отбеляза, че всички разработчици на ваксини трябва да увеличат производствения капацитет и да представят кандидатите си за ваксина възможно най-рано за одобрение от СЗО.

Медикаментът на "Астра Зенека" се препоръчва за всички на възраст над 18 години. Ваксината има лесни изисквания за съхранение. СЗО отбелязва още, че нейната ефективност от 63,09% ще бъде "подходяща за страни с ниски и средни доходи".

Новините от днес и със задна дата