понеделник, 15 февруари 2021 г.

Проф. Хайрабедян: Covid ваксините се различават много от грипните

  

Covid ваксините се различават много от грипните. Ваксинирането дава повишена индивидуална защита. При грипните ваксини ефективността е не повече от 50%, а ваксините срещу коронавируса имат много по-висока ефективност.

Става дума за съвсем нови стандарти. Това, което се търси, е висока протекция. Не дали ще имаме ваксина, която ще ни предпази от това да кашляме, а въобще да ни предпази от това да се разболеем. Това каза пред БНР проф. Сорен Хайрабедян, имунолог от Института по биология и имунология при БАН.

"Няма смисъл от строг локдаун, защото е много тежък за изпълнение и не съм сигурен, че ще се спазва в България", категоричен е професорът.

Той обясни, че при очакваната трета вълна на пандемията от коронавирус не би трябвало да се повтори тежката ситуация от ноември 2020 година, защото вече много хора са ваксинирани и това предпазва от тежки форми на протичане на заболяването.

Професорът уточни, че засега няма консенсус в научната общност, но се смята, че не е 100% сигурно предотвратяването на заразяване с Covid-19.

"Ако се ваксинираме с РНК или някоя от другите ваксини, шансът да се разболеем намалява, да се разболеем тежко и да загинем - още повече намалява, но не намалява шансът да пренасяме заболяването. Тъй като поне няколко дни преди да се активира имунната система и да изчисти вируса, е възможно той да попадне в дихателните пътища в гърлото и да бъде пренасян. Няма засега убедителни данни дали ваксините могат да произвеждат секреторни антитела, които се намират в лигавиците и на място могат да унищожават вируса. Най-вероятно не се получават в сегашната технология. Може би в следващото поколение ваксини това ще бъде направено", добави още той.

Новините от днес и със задна дата