понеделник, 22 февруари 2021 г.

Важно! Нова измама с евтини кредити, десетки измамени

 istock

Такси за стотици левове вместо обещания заем. Десетки потребители станаха жертви на фалшиви кредитни посредници след обещания за евтини заеми през обяви в интернет. Вместо изгоден кредит обаче потърпевшите оставали с празни ръце и то, след като били принуждавани да плащат различни суми за отпускането на парите. 

Как работи схемата и кои най-често са мишени на измамниците? Отговорите следват от Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.
 
Атрактивните заеми се предлагат през платформи с безплатни обяви или групи в социалните мрежи, става ясно от сигналите на потърпевшите. Сред потенциалните жертви на фалшивите кредитни посредници са текущи длъжници или хора, които са изпаднали в тежко финансово положение. За да ги получат обаче, били принуждавани да плащат различни такси, застраховки или регистрация.
 
Множество натрупани дългове. И нужда от нови. За да запълнят старите. След многократни откази за финансиране заради лоша кредитна история - мъж и жена се натъкват на обяви с обещания за съдействие при отпускане на заем. Предпочитат да останат анонимни. Затова ще ги наричаме Стоян и Мая.
 
„Много бързи кредити се натрупаха, защото вземеш един, после пък втори, трети…и става една лавина”, разказва Мая.
Бягство от лавината намира в сайт с финансови обяви, чрез който се свързва с мъж, който ѝ обещава заем. Без значение от лошото ѝ кредитно досие.
 
До реална среща с кредитния посредник не се стига. Разговорите се водят по телефона, а обещанието е, че парите ще се изплатят бързо. Мнимият финансов консултант бързо печели доверието на Мая.  При какви условия ще се изплати заемът и колко трябва да плати накрая - не става ясно, тъй като договор въобще не се предлага.

„Казаха, че това е напълно нормален кредит, с напълно нормални вноски, с напълно нормални лихви – каквито са повечето потребителски кредити. Не е ставало въпрос за никакви конректни проценти, за никакви конкретни вноски и т.н.”, споделя още Мая.

 
 Бързо след обещанията, идват и условията. За да получи заема, Мая трябва да плати такса. „Имаше някаква оценка на риска – 3,7 % от въпросната сума, която трябваше да изпратя. Трябваше да се изплащат пари за погасяване на осигуровки, с които бях закъсняла”, обяснява жената.

Принудена от дълговете, които имала, Мая започва да плаща сумите. Парите се превеждали през система за парични преводи. Таксите бързо се трупали, но заемът така и не идвал. Мая веднага подава жалба в полицията. Оказва се, че ужилените от този мъж са десетки. Телефоните на хората, на които изпращала парите за такси, също се оказвали фалшиви – собственост на случайни хора, които дори и не подозирали за схемата.
 
Стоян  твърди, че  също е сред измамените от фалшиви кредитни посредници. До нуждата от помощта им стига след няколко натрупани дълга. В търсене на варианти за излизане от кризата – попада на обява за отпускане на заеми от 5 до 100 хил. лв. Бързо е одобрен за кредита. Но за да го получи, му поискали сума от 260 лв. За броени дни таксите, които искали от Стоян, по думите му достигат близо 1000 лв.

И тук лична среща с посредника – няма, а комуникацията се води само по имейл. Парите пък се изпращали на банкова сметка.  До обещания кредит така и не се стига.

 
Жертвите на тази схема се оказват десетки. Помощта си мнимите кредитни посредници предлагат през обяви в интернет, разказват от бранша. Сигналите срещу тях стават все повече.  След бърза проверка в интернет се натъкваме на стотици обяви, които обещават  отпускане на заеми в кратки срокове, без значение от профила на кандидата. Офертите гласят, че посредниците предлагат решение за всеки – от бързи кредити, през заеми от физически лица, та дори съдействие при банков заем.

Новините от днес и със задна дата