неделя, 14 февруари 2021 г.

Доц. Ангел Кунчев: Пикът на новата вълна идва преди изборите, ваксини ще има, но желаещи за тях - не

  

"Ако няма спазване на мерките, натрупването на нови (мерки) няма стойност. Макар че тенденцията не е добра, задържахме добри позиции спрямо другите страни... Пикът на новата вълна ще се достигне преди изборите.

Всичко зависи от разпространението на новите варианти на вируса. От последните дни имаме 68 положителни проби за британския вариант от 96 направени проби". Това каза в предаването "Неделя 150" на БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"При британския вариант на вируса има постепенен спад на средната възраст и тя е вече под 50 години. Все повече са случаите при по-млади хора. Този вариант няма промяна в посока на по-тежко протичане, повече усложнения или повече смъртни случаи. Предава се по-бързо", коментира доц. Кунчев.

За ваксинацията

Във връзка с ваксинацията у нас главният държавен здравен инспектор каза, че тя се определя от доставките и наличните продукти и схема на имунизация. По думите му като тази (схема) в България са направили повечето страни в света, малко са започнали първо с ваксинацията на възрастните хора.

"През февруари ще започне ускоряване на доставките на ваксините от всички компании... Не е въпросът на кого кога ще направиш ваксина, а при повишените доставки това да стане максимално бързо... Договорили сме достатъчно количество ваксини, ще може да се избира, но няма да има желаещи да се ваксинират", отбеляза доц. Кунчев.

Здравният инспектор за пореден път подчерта, че при 70% имунизиране на населението ще кажем довиждане на епидемията, но "това е трудна задача и не съм оптимист, че ще я постигнем в България".

За ваксината на "АстраЗенека" (която в много страни се поставя на хора под 55-годишна възраст) доц. Кунчев каза, че се следват указанията да се прилага без ограничения във възрастта на пациентите. "Нямам съмнения в ефективността на ваксината. Опитът във Великобритания показва, че върши работа..."

За разхлабването на мерките

Ако има пречупване на кривата, която в момента върви нагоре, макар и бавно, и ако заболеваемостта се задържи под 200 на 100 000 души население, може да се разгледа опцията за отваряне на заведенията. Но доц. Ангел Кунчев не се ангажира с прогноза кога това ще случи.

Междувременно премиерът Бойко Борисов написа на страницата си във фейсбук, че ще бъде спазен ангажиментът заведенията да отворят на 1 март.

За хоспитализациите

"Броят на настанените в болница скочи над 3000, в интензивните отделения - над 300, което е показател, че сме в процес на разрастване... Плаши ме огромната умора в населението. Все по-малко разбиране за мерките ще срещаме, ще срещаме и повече емоционални реакции. Резултатът няма да е добър. Всяко общество ще напише бъдещото си развитие в зависимост от това колко спазва мерките и колко вярва на управляващите си", коментира главният държавен здравен инспектор.

Колко ще продължи

Прогнозата на доц. Кунчев е, че след навършване на година и половина от появяването на коронавируса и с настъпване на топлото време е реалистично да се мисли, че вирусът ще се самоограничи. (Първите сведения за новия коронавирус се появиха през декември 2019 г.)

За мутациите

"Нещото, с което вирусът отговаря на натиска да го ограничим, е изменчивостта. За щастие коронавирусите не са толкова изменчиви, колкото други, които биха ни изненадвали всяка седмица. Но ако се намери вариант, който му дава големи предимства, ще е проблем за нас. Това обаче не може да се прогнозира", отбеляза доц. Кунчев.

Новините от днес и със задна дата