петък, 5 февруари 2021 г.

Откриха тялото на Скатов! Трагедията е неописуема!

Тялото на Атанас Скатов е открито и хеликоптер на пакистанската армия в момента го транспортира от Базовия лагер към Скарду. Това съобщиха за БНР от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място.

Mинути по-късно oт Russianclimp също обявиха тъжната новина: "Тялото на Атанас Скатов е открито и вече е транспортирано до Скарду с хеликоптер на пакистанската армия".

Падането на Атанас Скатов под К2 (8611 метра) е завършило фатално. Тази новина първо разпространи пакистанският журналист Джамил Нагри в профила си в Twitter, а след това тя се появи и на други места, като стана ясно, че тялото му е намерено. Българският алпинист изчезна на слизане от височинен лагер 3 към базов лагер, а в издирването му бе включен и военен хеликоптер поради спецификата на терена. 

“Участникът в зимна експедиция на К2, г-н Атанас Георгиев Скатов от България, който падна при слизане от лагер 3, бе обявен за мъртъв”, пише Нагри.

Тялото на Скатов е било намерено от издирващите го шерпи и е транспортирано към Скарду, като натам лети и годеницата му, която го придружаваше по време на експедицията и се е намирала в базовия лагер. 

42-годишният българин направи неуспешна атака на втория най-висок връх в света снощи.

За него това бе експедиция №21 в последните осем години и общо четиринадесета атака на осемхилядник. Голямата мечта на роденият в Сливен алпинист бе да изкачи всички осемхилядници, като от нея го деляха К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат.

Очаквайте подробности!

Новините от днес и със задна дата