петък, 5 февруари 2021 г.

Кипър вече е в 5G ерата

  

Кипър официално влезе в ерата на телекомуникационните технологии от пето поколение. От регулаторния орган на страната съобщават, че високоскоростните 5G мрежи покриват 70% от населението на островната държава.

Новата мрежа на Cytamobile-Vodafone осигурява скорост до 1Gbps. Тя е изградена благодарение на Huawei и Ericsson, които са доставили необходимото оборудване и са изградили мрежата в страната.

Huawei е лидер в 5G технологиите, като компанията си е партнирала с Ericsson. Наскоро шефът на шведската копания заяви, че ограничаването на Huawei противоречи на всички декларации за подкрепа на свободния пазар и конкуренцията.

Huawei се сблъска с редица трудности, след стартираната от САЩ търговската и технологична война срещу Китай. Вашингтон отправи редица обвинения без доказателства, наложи санкции и започна да оказва натиск на съюзниците си.

Междувременно 5G технологиите на Huawei са избрани от един от най-верните американски съюзници в Азия - Южна Корея. Страната е глобален лидер във внедряването на бързите мобилни мрежи от ново поколение. Освен там Huawei доставя 5G оборудване в редица европейски страни, като Швейцария, Испания, Германия, Австрия и други.


Представяйки мрежата, главният изпълнителен директор на Cyta Андреас Неоклеус нарече разработката "скок в революционно бъдеще".

"Това ще отключи неограничени възможности, предлагани от новата мрежа, проправяйки път за иновативни технологични приложения, които променят данните в ключови сектори на икономиката, като транспорт, здравеопазване, земеделие, околна среда и образование", каза той.

Новините от днес и със задна дата