петък, 5 февруари 2021 г.

Кметът на Сливен се моли Атанас Скатов да се върне жив и здрав

 

Кметът на Сливен Стефан Радев е притеснен след последните новини за изчезването на алпиниста Атанас Скатов. В страницата си в социалната мрежа политикът признава, че се моли съгражданинът му да се завърне жив и здрав.
Ето какво точно пише Радев в профила си в социалната мрежа: 

"В медиите днес се тиражира притеснителна новина за изчезването на нашия съгражданин и български алпинист Атанас Скатов, в опит да изкачи връх К2 в планината Каракорум, Пакистан. Надявам се мисията по издирването му да приключи успешно и той да се прибере жив и здрав!"

Припомняме, че в петък сутрин се появи информация, че въжето на алпиниста ни Атанас Скатов се е скъсало на около 7300 метра надморска височина при слизане от Лагер 3, след неуспешен опит за атака на връх К2.

Пaдaнeтo на Наско e пoтвърдeнo и oт трaкeрa, кoйтo нocи cъc ceбe cи. Oт нeгo cтaвa яcнo, чe Cкaтoв e рeгиcтрирaл рязкa прoмянa в дeнивeлaциятa зa крaткo врeмe.

За жалост той е паднал на място, където не може да бъде изпратен спасителен екип и затова натам вече лети хеликоптер.



Министерството на външните работи проверява съобщенията в медиите за изчезването на алпиниста Атанас Скатов след падане при слизане към базовия лагер на връх K2 в Пакистан и е в постоянна готовност да окаже необходимото пълно съдействие.

Ситуационният център на министерството е в контакт с посолствата ни в Пакистан и Китай, както и с почетния ни консул в Пакистан Фесайл Салим Рахман.

В посолството ни в Пекин е създаден и вече действа кризисен център по случая, съобщиха от МВнР. 

Колкото и опит да имаш в планината, никога не е достатъчен. Само планината решава дали да ни допусне до върха си". С тези думи тръгна за мисията към върха, която днес бе прекратена с неприятен епилог.

На място се оказа, че нещата могат да бъдат и по-зле от това, което се знае за трудностите по маршрута. Прекомерно тежки климатични условия, пожар в палатковия лагер, кървав инцидент и измръзнали крайници - това са част от непредвидените изпитания, преди които се изправи българинът в мисията си към К2.

Новините от днес и със задна дата