неделя, 7 февруари 2021 г.

Над 200 петолъчки "украсяват" новото Народно събрание

  

                           Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Над 200 петолъчки украсяват новото Народно събрание. Въпреки това от администрацията на парламента отричат да има социалистическа символика в сградата, съобщи bTV. 

Точно 216 петолъчки има в сградата на новото Народно събрание. В бившия Партиен дом, строен за нуждите на БКП, те са на две места.

В бившата зала "Георги Кирков", която е новата пленарна зала, петолъчките са 88 върху 22 колони. В кулоарите петолъчките са още повече - 128 върху 32 колони.

Администрацията на парламента обаче твърди в официално писмо до bTV, че това е коринтски стил, а петолъчките са розетки с венчелистчета.

"Капителите на колоните в пленарната зала не съдържат символи, свързани с комунистическия режим. Те са разработени в коринтски стил и са богато орнаментирани с растителни елементи, декоративни фризове и др., казват служителите на Народното събрание.

Според тях, "Абакът, непосредствено лежащ над капитела, представлява комбинация от стилно подбрани фризове и в средата на всяка от четирите си страни има цветна розетка, която представлява цветна пъпка със заоблени форми, изобразена върху шест броя листа и връх".


"Розетката е изпъкнал орнамент, изобразяващ цвете с пет заоблени венчелистчета във форма на звезда", допълват от парламент.

И са категорични - "В сградата на Народното събрание не са забелязани символи, свързани с комунистическия режим".

Според експертите обаче това са си класически петолъчки и като цяло - комунистическа символика.

"От една страна това са житните класове, можем да си го обясним с идеологията на бившата комунистическа партия. Разбира се, житният клас носи символиката на земеделието и урожая. От друга - петолъчната звезда, която се намира в горната част на капитела", обясни пред bTV Николай Ущавалийски, директор на музея за социалистическо изкуство.

Сградата е запазила общия си дух, смята и Иванка Дикова от Батулци. Тя е била депутат три мандата - от 1971 до 1986 година. Избрали я като млад агроном от БЗНС.

"И ми се обадиха и казват - Иванке, ще ставаш депутат, търсят жени до 30 с 10 години стаж в ТКЗС-то", спомня си Дикова.

Тя е работила като депутат без пари, в свободното си време. И пази спомен и за сградата на стария, и на новия парламент. Помни и петолъчките, символ на онази епоха.

Новините от днес и със задна дата