неделя, 7 февруари 2021 г.

Учени откриха връзка между лечението с плазма и мутации на коронавируса

  

Британски учени посочват преливането на плазма при пациент с отслабена имунна система сред причините за мутация на вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, съобщава агенция Блумбърг, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Изследователи от Кембриджския университет са наблюдавали в продължение на 102 дни протичането на коронавирусната инфекция при пациент, на когото е преливана плазма с антитела от донори, възстановили се от COVID-19.

Въпреки оказаната помощ, пациентът, чийто имунитет е бил отслабен от предишно онкологично заболяване, е починал, допълва БТА.

Равиндра Гупта, професор по микробиология в Кембриджския институт по терапевтична имунология и инфекциозни болести, който е изследвал случая съвместно с колеги, смята, че плазмата с антитела може да повлияе достатъчно на вируса, за да го принуди да мутира.

"Когато получи възможност да остане в човешкото тяло за дълъг период и да се размножава, вирусът се научава да се бори с имунната система", обяснява ученият.

Отбелязва се, че мутации на коронавируса са възниквали след всяко преливане на плазма в шиповидния протеин, който отговаря за проникването на вируса в здрави клетки в тялото.В същото време експертите не отчитат появата на сериозни мутации, след като пациентът е приел лекарството ремдесивир.

От изследването става ясно, че пациентът не е развил специфичен вариант на коронавируса като този, който понастоящем е доминиращата форма, циркулираща във Великобритания.

"Това показва само, че някой като него е можело да стане т.нар. нулев пациент", подчертава Гупта.

Авторите на изследването смятат, че предвид получените данни, кръвната плазма от хора, които са прекарали коронавирусна инфекция, трябва да се използва внимателно при лечението на пациенти с отслабен имунитет.

Новините от днес и със задна дата