вторник, 16 февруари 2021 г.

Раздават по 120 лв. на най-бедните пенсионери през април

 Раздават по 120 лв. на най-бедните пенсионери през април 

Най-бедните пенсионери ще получат по 120 лв. за храна от Агенцията за социално подпомагане през април. Остава и добавката от 50 лв., съобщава БНР.

Правителството се отказа от намерението си средствата за храна да бъдат под формата на ваучери и те ще бъдат предоставени в пари.

Средствата за храна са предвидени за хората с пенсии между минималната и официалната линия на бедност или от 300 лв. и една стотинка до 369 лв.

Става въпрос за близо 392 хиляди души. Списъкът с тези хора ще бъде предоставен на Агенцията за социално подпомагане от НОИ.

Националният секретар на КНСБ Ася Гонева каза, че синдикатът приветства решението да се осигурят средства за храна и те да се дават в пари, а не под формата на ваучери, тъй като това е щяло да затрудни реализацията им, особено в по-малките населени места.

„Одобряваме този подход.

Той изначално беше добър като замисъл. Единственият детайл е, че щеше да бъде по-трудно, ако наистина беше реализиран през ваучери. Това, което е своеобразна помощ за подкрепа на потреблението – 120-те лева, ще бъде раздадено през Агенцията за социално подпомагане”, каза тя.

Относно упреците, че парите за храна са предизборен ход Гонева сподели: „Няма никакво значение предизборно, следизборно, пандемично, важното е за нас, за КНСБ е важно, че хората ще получат тези пари, най-вече те имат нужда да ги получат”.

Новините от днес и със задна дата