понеделник, 15 февруари 2021 г.

Математик: На 1 март ще имаме между 1500 и 2500 заразени с COVID-19 на ден

  

                                        Снимка: bTV

 От този понеделник на училище се връщат учениците от пети до 12-и клас в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището. Освен връщането в клас на учениците в малките населени места, премиерът Борисов обяви, че ресторантите ще бъдат отворени на 1 март.

Той се аргументира с ниската заболеваемост в страната спрямо останалите държави в Европа и изрази надежда, че до 1 март третата вълна от епидемията ще е преминала. Възможно ли е третата вълна да приключи на 1 март, в "Тази сутрин" по bTV коментира математикът Лъчезар Томов.

"Епидемията е случаен процес, има и ненулева, но нищожна вероятност да премине, но аз не залагам на това. Имаме вече британския вариант на вируса в България. До 4 март повечето области ще бъдат в червено. На 1 март в червено ще бъдат всички области с изключение на Видин, Враца, Търговище и Добрич", заяви Томов.

"От 18 януари сме в експоненциален ръст, което означава, че много бавно, но с такова число, по някое време ще имаме много голям брой заразени. Прогнозата ми за 1 март е между 1 500 и 2 500 заразени, но тя не включва възможните развития сега", каза математикът.

Според Томов се е избързало с връщането на учениците в клас. Ученият смята, че рискът от разпространение не се управлява на национално ниво, макар да се взимат мерки на локално.

Дали ще има ръст, ако бъдат отворени заведенията, зависи от това колко хора ще ги посещават, смята Томов.

Новините от днес и със задна дата