вторник, 19 януари 2021 г.

За смъртните случаи от ваксините срещу COVID

  

Заради краткия срок, в който ваксините срещу COVID-19 бяха създадени, а и защото са прекалено нови, опасенията около безопасността им, както и страничните им ефекти е нормална. Някои хора, получили и двете дози от препаратите на Pfizer/BioNTech или Moderna, се оплакват от треска, главоболие и болка на мястото на инжектирането.

Тези странични ефекти обикновено изчезват бързо. По-притеснително обаче е, че Норвегия съобщава за смъртни случаи сред възрастни хора със сериозни заболявания след прилагането на ваксината Pfizer-BioNTech. Няколко други пациенти, получили ваксините, са имали сериозна, но лечима алергична реакция, наречена анафилаксия. Мор след ваксинацията: 29 човека си сложиха медикамента на Pfizer/BioNTech и починаха! Почитателите на конспиративни теории често използват тази информация като доказателство срещу ваксините, предназначени да ни предпазят от COVID-19. Но какво знаем за тях и има ли нужда от притеснение? Какво знаем за смъртните случаи след ваксинация? 

В средата на януари Норвегия съобщи за 33 смъртни случая след ваксинация с ваксината на Pfizer-BioNTech, пишат от Bloomberg. Всички починали са от категорията "75 години +" (точните възрасти не са посочени от съображения за поверителност) и включват неизлечимо болни пациенти, на които им остават само седмици или месеци. Близо 42 000 души са получили ваксината на Pfizer-BioNTech в Норвегия, където властите отдават приоритет на имунизацията на жителите на домовете за възрастни хора. Всички смъртни случаи, настъпили в рамките на няколко дни след ваксинацията, се разглеждат внимателно. Здравните власти в Норвегия твърдят, че няма данни за пряка връзка между смъртта на 33-те души и ваксината, която са получили. Според Норвежката агенция по лекарствата всяка седмица средно 400 души умират в домове за възрастни хора и заведения за дългосрочни грижи. Сигурд Хортемо, главният лекар на агенцията, заяви, че не може да изключи, че често срещаните нежелани реакции към ваксината, като треска и гадене, могат да бъдат потенциално животозастрашаващи при пациенти с тежки здравословни проблеми.  p>

Има ли регистрирани смъртни случаи някъде другаде по света? 

В Германия, където над 800 000 души са получили първата си от двете дози ваксина Pfizer-BioNTech, Институтът на Paul Ehrlich е разследвал поне седем случая на възрастни хора, починали малко след ваксинацията. Заключението обаче е, че смъртните случаи вероятно се дължат на основните заболявания на пациентите, включително карциноми, бъбречна недостатъчност и болестта на Алцхаймер, но не и в следствие на ваксинацията. Какви реакции са развили тези фатални случаи? Смъртните случаи в Норвегия са свързани с висока температура, гадене и диария - относително чести, краткотрайни ефекти, които някои хора могат да получат след почти всяка ваксинация. Не се очаква реакциите да са от значение за по-голямата част от хората. 

"Милиони дози от ваксината Pfizer-BioNTech са приложени в САЩ, Великобритания и останалите страни в Европа. Там не се съобщава за смъртни случа след ваксинация", каза Абрар Чутай, преподавател в Училището за обществено здраве и медицина на общността в Университета на Нов Южен Уелс, пред австралийския научен медиен център. 

Какво е известно за рисковете от ваксината при по-възрастни, немощни хора? 

Не много. Според Стейнар Мадсен, медицински директор на норвежката агенция, често срещаните нежелани реакции, които са обичайни, а младите хора лесно преминават през тях, могат да влошат основното заболяване при възрастните хора. Само ограничен брой хора на възраст над 85 години са участвали в големи клиничните изпитвания на ваксината Pfizer-BioNTech. Средната възраст на участниците в проучването за двете одобрени западни ваксини е около 50 години. Какви действия се предприемат в отговор на смъртните случаи? Норвежкият институт за обществено здраве актуализира своето ръководство за ваксинация срещу COVID-19 с по-подробни съвети за ваксиниране на възрастни хора, които са немощни. 

"Сега искаме лекарите да продължат с ваксинацията, но да направят допълнителна оценка на много болни хора, чието основно състояние може да се влоши от имунизацията", каза Мадсен. Оценката включва обсъждане на рисковете и ползите от ваксинацията с пациентите и техните семейства, за да решат дали имунизацията е разумна или не. Спряна е системната ваксинация на неизлечимо болни пациенти, чието активно лечение е спряно. Причината е, че често срещаните странични ефекти като временна треска могат да влошат състоянието им. 

Какви други сериозни реакции е имало? 

Тялото се бори с чужди нашественици чрез различни механизми, които включват създаване на защитни протеини, наречени антитела, освобождаване на токсини, които убиват микробите, и насочване на клетките-пазители за борба с инфекцията. Както при всеки конфликт, понякога усилието за отблъскване на инфекция може само по себе си да навреди. В редки случаи може да предизвика възпаление и подуване на тъканите при сериозна алергична реакция, наречена анафилаксия. 

Около 5% от САЩ населението е имало такава реакция към различни вещества. Анафилаксията може да бъде фатална, ако например дихателните пътища на човека се подуят, макар че смъртните случаи са рядкост. Алергиите към ужилване от насекоми и храни могат да провокират такава реакция, въпреки че алергиите от лекарствените са най-честата причина за фатални случаи от анафилаксия в САЩ и Великобритания. Къде има случаи на анафилаксия заради ваксина срещу COVID-19? Според доклад от 6 януари на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ са потвърдени 21 случая на анафилаксия, свързани с ваксината Pfizer-BioNTech, към декември. 23. 17 от пациентите са имали документирана анамнеза за алергии, а седем са имали анафилаксия. До 19 декември във Великобритания се споменава само за две алергични реакции, свързана със същата ваксина. 

По-късно през месеца в Израел мъж е претърпял анафилактичен шок един час след получаването на първата доза, според "Йерусалим пост". Той е имал предишни алергични реакции към пеницилин, пише вестникът. Медиците във Великобритания съобщават и за случаи на алергични реакции на ваксината на Moderna, но още събират данни за тях. 

Колко дълго трае рискът от алергична реакция? 

Обикновено не дълго. "Анафилактичните реакции обикновено се появяват в рамките на минути до часове след излагане на определено вещество", каза Майкъл Кинч, експерт по разработване на лекарства и асоцииран заместник-ректор във Вашингтонския университет в Сейнт Луис. Досега забавянето във времето варираше от две до 150 минути, като средната стойност беше 13 минути, според CDC. Какви действия се предприемат по този въпрос? Експертите в Обединеното Кралство и САЩ са посъветвали хората, които имат алергии към който и да е компонент на ваксините срещу COVID, да не се имунизират. 

Анафилаксията може бързо да бъде противодействана с антихистамини в тандем с инжектори за адреналин като Epi-Pen на Mylan NV, които забавят или спират имунните реакции, а здравните работници, даващи ваксината, държат такива продукти в готовност. Тези лечения не отменят полезните ефекти на ваксините. В САЩ здравните работници наблюдават всички, които получават ваксината поне 15 минути след инжектирането, за да хванат навреме признаците на алергична реакция. Пациентите с тревожна история на алергични реакции се наблюдават два пъти по-дълго. Хората, които са имали реакции към първата доза ваксина, не трябва да получават втора, според CDC. 

Знаем ли какво във ваксините причинява реакциите?  

Това не е ясно. "Двамата водещи кандидати са полиетилен гликол - химично вещество, което се намира в много храни, козметика и лекарства - и липидни наночастици, които капсулират информационната РНК, генетичен компонент във ваксините", според Ерик Топол, експерт по клинични изпитвания и директор на Изследователски транслационен институт на Scripps. Полиетилен гликолът преди е бил свързан с няколко случая на анафилаксия. След като причината бъде открита, може ваксините срещу COVID да бъдат преработени и да са дори по-безопасни, отколкото са сега, на мнение е Топол. Източник: dnes.bg

Новините от днес и със задна дата