неделя, 17 януари 2021 г.

Ще има ли привилегии за ваксинираните?

  

Гражданите, които са се ваксинирали срещу Ковид-19 и са изработили имунитет, трябва имат възможност да се върнат към обществения живот. Това заявява германският външен министър Хайко Маас в интервю за "Билд ам зонтаг".

Мисля, че хората, които са ваксинирани, трябва да имат възможност отново да упражняват основните си права, казва Маас. По думите му те няма да се разболеят и няма да трябва да бъдат настанявани в интензивни отделения или да бъдат включвани към апарати за вентилация на белите дробове. А ако в ресторантите влизат само ваксинирани лица, те няма да си вредят взаимно, отбелязва министърът.

Маас много рядко се изказва по вътрешнополитически въпроси. Той е първият министър от правителството на канцлера Ангела Меркел, предложил да се дадат привилегии на ваксинираните. Тази идея не се ползва с популярност в Германия.

Досега в страната са ваксинирани над един милион души, или малко повече от 1 процент от населението. Първи бяха имунизирани обитателите на домовете за възрастни и медиците. От 16 декември в Германия е в сила строга карантина; затворени са почти всички магазини освен магазините за хранителни стоки.

Наскоро гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предложи ваксинираните лица да получат свободно право на пътуване в ЕС. Това, според него, ще стимулира и гражданите да се ваксинират, "защото само по този начин може да бъде гарантирано завръщане към нормалността". Премиерът смята, че за целта трябва да се въведе единен европейски имунизационен паспорт - стандартизирано удостоверение, че приносителят е бил успешно ваксиниран срещу коронавируса. Писмо с това си предложение Мицотакис пратил на председателя на Европейската комисия Урсула фон дел Лайен.

Писмото на Мицотакис налива масло в огъня на една дискусия, която тлее в ЕС от миналия месец: възможно ли е ваксинираните хора веднага да се върнат към нормалния си начин на живот или пък би трябвало да се солидаризират с останалите граждани на Евросъюза до момента, в който ще има достатъчно ваксини за всички, отбеляза "Дойче веле".

От днес в Гърция започна масовата ваксинация. Приоритет имат хората над 85 години. За малките острови, където няма болници изпратиха военни екипи с лекари, които ваксинират възрастните.

На искане като на това, дошло от гръцкия премиер, Световната здравна организация отговори така: "Понастоящем не въвеждайте изисквания за доказателство за ваксинация или имунитет за международни пътувания като условие за влизане, тъй като все още има критични неизвестни по отношение на ефикасността на ваксинацията за намаляване на заразяването и ограничената наличност на ваксини".

Доказателството за ваксинация не трябва да освобождава пътуващите от спазването на обявените мерки при международни пътувания, насочени към намаляване на риска от заразяване.

Новините от днес и със задна дата