петък, 29 януари 2021 г.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов оповести много тревожна новина

  

Здравният министър проф. Костадин Ангелов оповести много тревожна новина. Той разкри, че у нас вече има 33-ма души, които се лекуват от новия, мутирал щам на коронавируса, който тръгна от Великобритания.

"В момента в България доказаните случаи на новия, британски щам са 33.
От доказаните случаи в националния център по заразни и паразитни болести намираме такива при хора, които не са пътували до Великобритания, което означава, че вирусът вече циркулира.

Затова много бавно и плавно работим с мерките на всеки 14 дни", каза проф. Ангелов в "Панорама" по БНТ.

Министър Ангелов коментира и темата за учителите и масовото тестване: "От тестовете при българските учители, например, разбираме, че едва 0, 02% от изследваните тестове са положителни". 

Проф. Ангелов се изказа и по друга, много наболяла тема - отварянето на заведенията: "Това е категорично моето решение като лекар, то е резултат на клетвите, които съм полагал и се ръководя от интересите на хората.

Решенията, които вземаме, са основани на разум, наука и опита да други по света. Разбирам всички притеснения на ресторантьорите, барманите, сервитьорите, на управителите - да, взели са мерки, но най-важната мярка е да запазим здравето на хората. Не съм готов при тези нови 33 случая да започнем отново да губим човешки животи.


Нямаше как да пуснем толкова много сектори изведнъж, защото, ако започне да нараства заболеваемостта, тя ще достигне такива размери, че ще изтървем каишката. Ние си разменихме с Ицо Хазарта смс-и, в които си разменихме желанието за среща, от неговия отговор разбрах, че той е изключително стойностен човек".

Проф. Ангелов каза, че няма повод за притеснение от количествата ваксини, които ще пристигнат у нас. 

По думите му нито един български гражданин няма да е ощетен:

"Нямаме повод за притеснения по отношение на ваксинацията на територията на България. Заложили сме на трите вида ваксини, заложили сме тяхното пристигане в страната да бъде синхронно, когато те бъдат регистрирани. 

Така през февруари българските граждани ще могат да избират от коя ваксина искат да се ваксинират. Именно заради това повтарям - българските граждани трябва да са здрави, не излекувани, за да победим това заболяване. 

Първата доставка на ваксината от Оксфорд по предварителни данни ще е на 7 февруари. Тази ваксина може да се използва от граждани до 65-годишна възраст".

На въпрос дали смята да влиза в политиката, министър Ангелов отговори така:


"Министър на здравеопазването съм, искам да преведем българския народ през тази криза, все още такива разговори не са водени с мен. 
Имаме готовност за ваксините и за изборите. На среща днес се взе решение да се коригира първата версия на ваксинационния план, така, че в трета фаза да бъдат включени всички представители на комисията, които желаят да бъдат ваксинирани".

Новините от днес и със задна дата