неделя, 3 януари 2021 г.

Ураганен вятър и мъгла пречат на спасителите да свалят тялото на загиналия в планината

 

Изключително лошото време - ураганен вятър и гъста мъгла, накара спасителите да прекратят операцията за свалянето на тялото на мъжа, който вчера загина под връх Жълтец в Стара планина.

"Групата е съставена от 12 спасители от Сопот, Карлово и Калофер. В момента горе всичко е заледено, има гъста мъгла и бурен вятър. Върнаха се обратно, тъй като няма смисъл да рискуваме здравето на спасителите при положение, че знаем, че отиваме за труп. Според прогнозата времето ще се оправи след два дни и тогава ще стартираме операцията", съобщи шефът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев пред "24 часа".

Акцията, при която спасителите трябва да свалят трупа на ръце, започна тази сутрин от южната страна на връх Ботев.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов заяви пред БНР, че тялото на загиналия вчера турист и спътникът му, който е спасен и е в добро състояние, се намират в заслон "Ботев". Там са и още двама туристи от Сопот, които също са в добро състояние. Те също все още не могат да бъдат изведени от планината заради лошите метеорологични условия.

Теренът е много тежък, разказа ръководителят на Планинската спасителна служба в Карлово Христо Стаматов.

"Не беше валял сняг от доста време. Имаше няколко дни дъжд и мъгла и там всичко е заледено. След връх Жълтец пътят е скален ръб, по който и от двете страни на движението - от лявата и дясната страна като се движиш, са доста стръмни улеи. Подхлъзнеш ли се, става лошо не си ли екипиран добре или не внимаваш с времето. Тези 3-4 дни излъгаха туристите. Там горе неподготвените хора нямат работа", добави той.

Инцидентът със загиналия турист стана вчера следобед. Той и пътникът му са правили преход от връх Ботев до хижа Добрила, когато в района на Жълтец единият пропада на 300 метра по склона и умира на място.

Все още няма информация за самоличността му.

При друг инцидент снощи планинските спасители от Ловеч, Троян и Карлово успяха да изведат от планината в район северно от връх Ботев друга група туристи, като двама от тях пострадаха тежко. Те бяха транспортирани в ловешката болница с множество травми, трети е прегледан и освободен.

Директорът на лечебното заведение д-р Румяна Нановска съобщи, че тази сутрин двамата са транспортирани за лечение в болници в Плевен и София в добро стабилно състояние с множество наранявания.

Общо пет бяха инцидентите с туристи в района на връх Ботев в Стара планина вчера.

От Планинската спасителна служба предупреждават туристите да бъдат внимателни при преходите си в планината, да се съобразяват с метеорологичните условия и собствените си сили и да бъдат там с необходимата специализирана екипировка, защото именно липсата на специализирана екипировка е довела до тези инциденти.

Новините от днес и със задна дата