петък, 15 януари 2021 г.

Фалстарт с продажбата на фамозен държавен апартамент в центъра на Бургас

 
Държавата не успя да пласира апетитния апартамент на ул. „Софроний“ 12 в Бургас. Той бе пуснат на търг в края на миналата година през новата електронна платформа за продажби на имоти, управлявана от Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК), съобщава "Флагман".

Причината за провала на търга обаче не е липсата на кандидати, а технически проблем. След като на 14 декември се регистрирал първият желаещ да закупи жилището, е-платформата автоматично генерирала грешен срок. „В електронната платформа е генериран краен срок за подаване на документи 02.01.2021г. 

Съгласно чл.54а, ал.3 от ППЗДС от регистрацията на първия кандидат започва да тече срокът от 12 работни дни, в който могат да се регистрират за същия търг всички други кандидати. С оглед посочената разпоредба срокът за регистрация изтича на 05.01.2021г., а не на 02.01.2021г., както е посочено в платформата“, пише областният управител на Бургас Вълчо Чолаков в своя заповед, с която е отменил процедурата, както става ясно от сайта на областната администрация. Чолаков се позовава на писмо от АППК. 

С него от институцията уведомяват областния управител, че поради технически причини „практически е невъзможно да бъде сменена датата и предлагат да бъдат предприети действия за отмяна на търга“. От пресцентъра на областния управител съобщиха, че се изчакват срокове за обжалване, след което процедурата ще бъде обявена наново. Припомняме, че държавният апартамент е с площ 104 кв. м. 

Мястото е на първа успоредна улица на главната „Богориди“ и е на метри от друга централна артерия в Бургас – ул. „Цар Симеон I”. Морската градина е в непосредствена близост. Началната тръжна цена бе 143 183 лв. без ДДС. Тънкият момент е, че постройката, в която е жилището, е паметник на културата, което ограничава правата на собствениците по ремонтни или други по-кардинални действия. 

От областна администрация съобщиха, че по отменената процедура са се регистрирали като кандидати-купувачи седем лица. Само трима обаче били реалните, които платили депозит в съответния срок. Има информация за поне още един провален е-търг за апартамент в Бургас отпреди около година. Тогава причината бе грешка в последните секунди, като обяснението за бъга бе твърде странно - голям брой кандидат-купувачи, които наддали едновременно.

Новините от днес и със задна дата