вторник, 26 януари 2021 г.

Черно море вече е сцена, на която НАТО и Русия все по-често показват мускули

  

Черно море се е превърнало в сцена, на която съюзниците от НАТО и Русия все по-често показват мускули чрез различни маневри с техника на военноморския и военновъздушния флот. Русия твърди, че Северноатлантическият алианс я провокира, а американските сили заявяват, че са решени да защитят партньорите си от все по-агресивната Москва, особено след анексията на Крим, пише румънският вестник "Адевърул".

Все по-раздразнена от американското военно присъствие в Черно море, Русия симулира атака срещу американския ескадрен миноносец "Доналд Кук", който се намира на рутинна патрулираща мисия в зоната. Това стана след като самолети Ф-16 на американските и румънските военновъздушни сили упражняваха унищожаване на руската отбрана в Черно море, пише "Адевърул".

Руската авиация в Крим изпълни полети над неутрални води в Черно море за засичане и "унищожаване" на американския ескадрен миноносец "Доналд Кук". В "атаката" са участвали шест бойни самолета, между които два изтребителя Су-27, два Су-30 SM и два бомбардировача Су-24М, информира "Адевърул". Тези агресивни маневри не са прецедент, отбелязва вестникът и припомня, че на 24 ноември 2020 г. американският боен кораб "Доналд Кук" също бе "преследван" в Черно море от руски самолети, а на 27 юни 2020 г. десетки самолети, дислоцирани в Крим, симулираха въздушна атака срещу американския ескадрен миноносец "Портър".

Маневрите на руските пилоти бяха осъществени, след като преди няколко дни румънски и американски пилоти на самолети Ф-16 от военновъздушни бази в Румъния и в Италия участваха в съвместно учение в Черно море, при което бе симулирано унищожаване на руската отбрана в зоната, отбелязва румънското издание. "Нашето изнесено присъствие и силните двустранни отношения с нашия приятел и съюзник Румъния, ни осигурява капацитет да отговорим на всяка заплаха", заяви генерал Джеф Хариган, командващ военновъздушните сили на САЩ в Европа.

Румънски военни анализатори посочват, че със сигурност ще има още подобни ситуации, но това не трябва задължително да тревожи Румъния. "Американската страна осъзна, че Черно море е чувствителна зона, стратегическа зона, разбра, че трябва да защити съюзниците си в зоната и ни изпрати посланието "Ние сме до вас!", коментира военният анализатор Аурел Казаку, цитиран от "Адевърул".

Според него демонстрацията на сила от страна на Русия не трябва да предизвиква паника, но е задължително румънската армия да бъде оборудвана възможно най-добре. "Само с конкуретноспособно оборудване можем да бъдем редом до американските партньори в подобни мисии за възпиране на Русия", коментира анализаторът.

Бившият директор на Румънската разузнавателна служба Костин Джорджеску е на мнение, че маневрите на съюзниците в Черно море и в района носят позитивно послание за Букурещ. "Трябва да се радваме, че САЩ и нашите съюзници докарват модерна бойна техника в зоната и са решени да защитават източния фланг на НАТО и респективно Румъния", коментира Джорджеску. "На практика, заедно с Гърция, Полша и балтийските страни, ние сме на първа линия на отбраната на НАТО", посочи Джорджеску и отбеляза, че това се случва, след като Турция е демонстрирала известна избухливост по адрес на НАТО, а отговорни представители обмислят дали да не преместят част от военната база Инджирлик в Румъния. "Да не забравяме, че сме на две крачки от Русия след анексията на Крим. Всички тези аргументи поставят Румъния в изключителна геостратегическа позиция", смята бившият директор на Румънската разузнавателна служба.

Според него в бъдеще нещата ще вървят още по-добре, тъй като администрацията на президента Джо Байдън е проявила интерес към засилване на военното сътрудничество в рамките на НАТО, а Румъния "си е свършила работата, когато е била потърсена" на театъра на бойните действия в Афганистан или Ирак.

В този контекст генералът от резерва Лойд Остин, предложен от президента Байдън за поста министър на отбраната, заяви при изслушването си в Сената, че преразглеждането на военните позиции на САЩ в Черно море и в Източното Средиземноморие ще бъде приоритет в неговия мандат и посочи, че тези региони играят ключова роля в рамките на усилията за обезсърчаване на агресивното поведение на Русия, припомня "Адевърул"./Превод: София Георгиева/БТА

Новините от днес и със задна дата