сряда, 13 януари 2021 г.

Какво се променя в българските документи за самоличност?

 Преглед 

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за българските лични документи. Те бяха предложени от "Обединени патриоти" и за тях гласуваха 102-ма народни представители, против бяха 23-ма, а четирима се въздържаха.

Целта на промените е да се въведе специфична категория лични документи, които да са с удостоверяваща и оправомощаваща функция. Идеята е на лица от български произход да се издава карта, която да удостоверява самоличността и правото им на пребиваване в страната. 

С това според вносителите ще се даде правна регламентация на предвидения с проекта специален статут на лицата, принадлежащи към българските исторически общности, родени в чужбина, както и родените тук, но впоследствие напуснали страната.

"Законът за българските лични документи е ясен, категоричен и ще бъде сериозна крачка при решаването на демографските проблеми на България", коментира от парламентарната трибуна по време на дебатите лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Той е убеден, че отварянето на пазар на труда у нас за българските диаспори ще реши много сериозен демографски проблем. 

Необходимостта от такъв закон според него се определя от нуждите на пазара на работна ръка, от недостига на квалифицирани специалисти, което по думите му образователната система тук не може да гарантира. Демографският аспект е другото, което прави този закон необходим. Симеонов даде пример как наши сънародници в Украйна предпочитат да работят в Полша, вместо в България.

Депутатът Тодор Байчев от парламентарната група на "БСП за България" коментира, че заплащането у нас е ниско и затова отново се говори за внасяне на работна ръка от вън.

"Върнахме се на темата за вноса на работна ръка, но България ще изпитва недостиг, докато има ниско заплащане. Ако забелязвате какъв наплив има за народни представители, където заплащането е добро, ако българският работник, служител и всяка една кариерна професия получава добро възнаграждение, тя няма да страда от липса на работна ръка. Трябва да работим и мислим в посока на повишаване на възнаграждението на работниците и служителите", смята Байчев.

Новините от днес и със задна дата