сряда, 27 януари 2021 г.

Помощта за бизнеса и безлихвените кредити ще се изплащат до септември

 

Средствата по мярката 60 на 40 са до края на септември. Мерките, които минават през Българската банка за развитие за безлихвени кредити за физически лица и компании с облекчени условия за кредитиране, ще работят до средата на годината, но има достатъчен ресурс и те да бъдат удължени до септември.

Това стана ясно от коментар на министъра на икономиката Лъчезар Борисов пред БНТ. По думите му в Бюджета за 2021 г. са заложени и още нови мерки.

На въпрос дали ако заведенията отворят на 1 февруари в знак на протест, ще бъдат глобени, Борисов заяви: във всяка една икономика, демокрация, трябва да се спазват законите, правилата, в случая те са такива.

Готов съм да открием един отворен кабинет за бизнеса в министерството, така че ресторантьорите да са заедно с нас и да са информирани за всяка една стъпка, подчерта министър Борисов. По думите му, от властите се търси баланс - да се запази здравето на хората и едновременно да има стабилна икономика.

Мерките доказаха, че България се справя и от икономическа, и от здравна гледна точка много добре, смята министър Борисов.

Интервенцията в момента реално е към милиард и половина, и още около половин милиард са в ход, обясни министърът относно финансовото подпомагане по икономическите мерки на държавата за справяне с пандемията.

По думите му има минимални забавяния на плащанията, защото администрацията трябва да обработи хиляди заявления, хиляди банкови кодове, айбани. Към момента сме подпомогнали над 300 000 работни места, а общо фирмите са около 50 000 и това е един огромен обем на работа.

"Така че, затова каня бизнеса да бъде заедно с нас, да взимаме заедно решения. Политиката, която прилагаме, е да стигнем до всяка една компания. Стремим се да не остане неподпомогнат бизнес", категоричен е министърът.

Очакваме задвижване по линия на износа и инвестициите, и се надяваме да реализираме икономически растеж от около 3-4% през 2021 г, прогнозира министърът на икономиката.

Новините от днес и със задна дата